S těmito řezy vás nečeká žádné dlouhé mučení v kuchyni (natož dietou!), jen snadný dezert z pouhých pěti ingrediencí. Jemné máslové těsto a krém kombinující sladké kondenzované mléko se svěží exotickou mučenkou.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Křehké řezy s mučenkou (maracujou) a Salkem

Na formu 15 × 20 cm potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 4 velké mučenky

Postup

  1. Vyhřejte troubu na 180 °C a formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem.
  2. Mouku rozmixujte s máslem a cukrem (pro výraznější chuť můžete dát i větší špetku soli) na konzistenci drobenky a dle potřeby přidejte asi 4 lžíce vody, aby se směs spojila v hladké těsto.
  3. Těsto rukama natlačte na dno připravené formy, několikrát ho propíchejte vidličkou a 15 minut pečte.
  4. Mučenky rozpulte (pokud máte malé plody, dejte jich více), dužinu lžičkou vydlabejte a prošlehejte se Salkem. Nalijte na předpečený korpus a vraťte do trouby na dalších asi 20 minut.
  5. Před krájením nechte zcela vychladnout a poté ještě alespoň 2 hodiny zpevnit v lednici.

Tip: Voňavou mučenku, maracuju neboli passion fruit využijete také v tartaletkách s bílou čokoládou a mučenkou nebo na ozdobu dýňového koláče s tvarohem.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová