Současné teploty nápadně připomínají spalující léto v Andalusii, a přestože vám moře ani osvěžující vánek dodat neumím, jeden velice lahodný způsob ochlazení po španělsku pro vás mám.
Studená polévka salmorejo cordobés kombinuje typické jižní suroviny: zralá rajčata, včerejší pečivo (pokud jste se na jihu Evropy někdy pokusili jíst bagetu i druhý den, jistě toto využití chápete) a kvalitní olivový olej. Zní to možná trochu neobvykle, ale výsledek je snad ještě lepší než gazpacho! Velkou devízou salmoreja je také to, že celou polévku „uvaříte“ za pár minut v mixéru.
Tip na servírování: Ve Španělsku uvidíte salmorejo často servírované v rámci předkrmů v malých skleničkách na způsob panáku. Každou porci můžete rovnou posypat vajíčkem a sekanou šunkou a z lednice vyndávat postupně.
Další zelenina: Podobně jako u gazpacha můžete přidat i okurku, papriku, cibuli, mrkev, naloženou řepu na způsob chlodniku, mango nebo červený meloun.
Jak oloupat rajčata: Pokud se bojíte rajčatových slupek, raději je oloupejte. Stačí vyříznout zbytek po stopce, na opačném konci nakrojit slupku do kříže a na pět minut ponořit do hrnce s právě vroucí vodou (dál už ale nevařit). Poté rajčata propláchnout vodou studenou a jednoduše oloupat.
Salmorejo cordobés: španělská studená rajčatová polévka
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg hodně zralých rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 až 2 lžičky vinného octa
- 1 lžička soli
- 150 g bílé bagety (ideálně včerejší)
- 100 až 200 ml extra panenského olivového oleje
Dále dle chuti:
- Sušená šunka jamón serrano či ibérico
- Vejce natvrdo
- Čerstvá bazalka
- Extra panenský olivový olej
- Cherry rajčátka
Postup
- Rajčata pokrájejte a spolu s nasekaným česnekem, octem a solí důkladně rozmixujte. Pokud máte výkonný mixér, směs bude hezky hladká, pokud ne, propasírujte ji přes sítko, aby v polévce nebyly kousky slupek.
- Přidejte nalámané pečivo, nechte asi 10 minut nabobtnat a znovu dohladka rozmixujte. Pomalu za stálého mixování přilévejte olej (já dávám 100 ml, ale tradiční španělské recepty se nebojí ani dvojnásobku), až vznikne našlehaný krém. Ochutnejte a případně dolaďte další solí, octem nebo česnekem.
- Před podáváním nechte pořádně vychladit a na talířích ozdobte nasekaným vařeným vejcem, španělskou šunkou, bazalkou a rajčátky a zakápněte olejem. Někomu salmorejo chutná i s cibulí nebo třeba natrhanou buvolí mozzarellou.