Současné teploty nápadně připomínají spalující léto v Andalusii, a přestože vám moře ani osvěžující vánek dodat neumím, jeden velice lahodný způsob ochlazení po španělsku pro vás mám.

Studená polévka salmorejo cordobés kombinuje typické jižní suroviny: zralá rajčata, včerejší pečivo (pokud jste se na jihu Evropy někdy pokusili jíst bagetu i druhý den, jistě toto využití chápete) a kvalitní olivový olej. Zní to možná trochu neobvykle, ale výsledek je snad ještě lepší než gazpacho! Velkou devízou salmoreja je také to, že celou polévku „uvaříte“ za pár minut v mixéru.

Tip na servírování: Ve Španělsku uvidíte salmorejo často servírované v rámci předkrmů v malých skleničkách na způsob panáku. Každou porci můžete rovnou posypat vajíčkem a sekanou šunkou a z lednice vyndávat postupně.

Další zelenina: Podobně jako u gazpacha můžete přidat i okurku, papriku, cibuli, mrkev, naloženou řepu na způsob chlodniku, mango nebo červený meloun.

Jak oloupat rajčata: Pokud se bojíte rajčatových slupek, raději je oloupejte. Stačí vyříznout zbytek po stopce, na opačném konci nakrojit slupku do kříže a na pět minut ponořit do hrnce s právě vroucí vodou (dál už ale nevařit). Poté rajčata propláchnout vodou studenou a jednoduše oloupat.

Salmorejo cordobés: španělská studená rajčatová polévka

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg hodně zralých rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 až 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 150 g bílé bagety (ideálně včerejší)
  • 100 až 200 ml extra panenského olivového oleje

Dále dle chuti:

  • Sušená šunka jamón serrano či ibérico
  • Vejce natvrdo
  • Čerstvá bazalka
  • Extra panenský olivový olej
  • Cherry rajčátka

Postup

  1. Rajčata pokrájejte a spolu s nasekaným česnekem, octem a solí důkladně rozmixujte. Pokud máte výkonný mixér, směs bude hezky hladká, pokud ne, propasírujte ji přes sítko, aby v polévce nebyly kousky slupek.
  2. Přidejte nalámané pečivo, nechte asi 10 minut nabobtnat a znovu dohladka rozmixujte. Pomalu za stálého mixování přilévejte olej (já dávám 100 ml, ale tradiční španělské recepty se nebojí ani dvojnásobku), až vznikne našlehaný krém. Ochutnejte a případně dolaďte další solí, octem nebo česnekem.
  3. Před podáváním nechte pořádně vychladit a na talířích ozdobte nasekaným vařeným vejcem, španělskou šunkou, bazalkou a rajčátky a zakápněte olejem. Někomu salmorejo chutná i s cibulí nebo třeba natrhanou buvolí mozzarellou.