skip to main content

Jeden den bez masa: odstartujte týden chłodnikem litewskim

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Jeden den v týdnu bez masa. To zní docela proveditelně, co myslíte? Lednová předsevzetí jsou u většiny slušných lidí touhle dobou dávno zapomenuty, ale zkusit trochu odlehčit sobě i přírodě můžete kdykoli. Připojte se s námi k bezmasému pondělí a pro začátek hecněte alespoň jeden den v týdnu – o to větší bude šance, že to vydržíte a možná i rozšíříte do dalších dní. A aby to šlo co nejpříjemněji, každé pondělí tu na vás bude čekat jeden veganský nebo vegetariánský recept pro inspiraci.

Litevský chlodnik, ruské pirohy… polská národní jídla mají pro nás trochu matoucí názvy, ale ať je tomu jak chce, tahle studená řepová polévka je na léto naprosto famózní. Zchladí a neodrovná vás na zbytek dne, je plná zdravých surovin, a přitom díky vajíčkům a podmáslí dobře zasytí. Uvědomujeme si, že se pohybujeme na tenkém ledě už jen kvůli tomu, že chlodnik obsahuje spoustu věcí, které leckdo nemusí (kopr, řepu, fialovou barvu…), ale zároveň nás uklidňuje vědomí toho, že opakovaně sklízí chválu i u těch, kdo jinak studeným polévkám nebo řepě vůbec neholdují.

Reklama

Na 4 až 6 porcí polévky:

  • 500 g červené řepy (4 kusy)
  • 500 ml podmáslí nebo kefíru
  • 1 salátová okurka
  • 1 svazek ředkviček
  • Sůl & pepř
  • Citronová šťáva nebo ocet

K podávání:

  • 4 až 6 vajec natvrdo
  • čerstvý kopr
  • 1 kelímek zakysané smetany
Reklama

Postup

  1. Řepu oloupejte, pokrájejte na kostičky nebo nahrubo rozmixujte, zalijte jen takovým množstvím vody, aby byla ponořená (cca 400 ml), přidejte lžičku soli a asi 20 minut doměkka povařte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a ⅔ řepy pak rozmixujte.
  2. Přidejte podmáslí a na kostičky pokrájenou okurku a ředkvičky, dochuťte další solí, čerstvě mletým pepřem a trochou citronové šťávy nebo octa. Před podáváním nechte alespoň hodinu (nebo ještě lépe do druhého dne) v lednici odležet a vychladit.
  3. Podávejte s vařeným vejce, čerstvým koprem a lžící kysané smetany.

Tip: Řepa je nejlepší čerstvá i s natí, kterou se nebojte do polévky také (nasekanou) použít. Pro rychloverzi naopak dejte řepu sterilovanou, kterou nevařte, jen rozmixujte s vývarem. Pro pikantnější chuť můžete přidat nasekanou jarní cibulkou, kyselé okurky, prolisovaný česnek nebo chilli.

Reklama
Reklama