Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Rumové koule se tradičně chystají těsně před Vánoci, protože jsou bezvadný způsob, jak zdělat zbytky džemů, polev, oříšků a rozdrobeného cukroví (každý slušný člověk nicméně polámané kousky prostě sní, takže se stejně dávají piškoty). A tvůrci pak musí kolikrát nešťastně sledovat, jak toto rychlé nepečené cukroví mizí ze stolu dřív než mnohem sofistikovanější výtvory. Proto si na nic nehrajeme, a voňavé kuličky chystáme rovnou od píky – a z kvalitních surovin.
Na asi 35 koulí potřebujete:
- 100 g ořechů: lískových, vlašských, para či pekanů
- 300 g máslových sušenek (např. Biopekárna Zemanka)
- 20 až 100 ml rumu (např. vanilkovo-medový Don Papa)
- 100 g cukru moučka
- 120 g výrazného džemu: rybíz, brusinky, meruňky či maliny (domácí nebo kvalitní kupovaný, např. Marmelády s příběhem)
- 80 g rozpuštěného másla
- 40 g holandského kakaa
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Na obalení:
- Mleté ořechy: pistácie, lískové (ořechové mouky z pražených ořechů mají dobré např. zdraveorechy.cz)
- Lyofilizované ovoce: jahoda, mango (velký výběr má např. Natu)
- Kokos
- Čokoládová rýže
Do kuliček můžete spotřebovat:
- Polámané cukroví nebo piškoty
- Zbytky (rozehřáté) čokoládové polevy
- Přebytky máslových náplní
- Zbylé mleté ořechy
- Nespotřebovaný džem z lineckého
Postup
- Ořechy nasucho opékejte na pánvi, až začnou vonět a popraská jim slupka. Tu pak alespoň částečně odstraňte a ořechy rozmixujte. Nebo je samozřejmě kupte už pražené a mleté. Sušenky také po částech rozmixujte nebo v utěrce nadrťte válečkem.
- Drobky propracujte s ořechy, rumem (množství upravte dle své preference, já dávám 100 ml pro opravdu výraznou rumovou chuť), cukrem, zavařeninou, máslem, kakaem, vanilkou a solí. Ochutnejte a případně dolaďte rumem, cukrem, kakaem či džemem. Kdyby byla směs příliš drolivá, přidejte máslo nebo rum, kdyby naopak příliš tekutá, trochu sušenek nebo ořechů. Také pomáhá nechat vše v lednici chvíli zpevnit.
- Do misek nebo hlubokých talířů si připravte suroviny na obalování (lyofilizované ovoce rozmixujte nebo nadrťte až těsně předem, aby nenavlhlo), lžičkou odebírejte kousky hmoty, rukama tvarujte do kuliček a obalujte.
- Uchovávejte v dobře uzavřené (a ideálně i uschované…) dóze v chladu, kde vydrží asi dva týdny.
Pro ty, co tolerují rozinky: Pokud máte rádi rozinky (nebo je naopak nesnese někdo z vašich blízkých, kdo si toto cukroví nezaslouží), pořádnou hrst jich den předem namočte do rumu, poté nasekejte nebo rozmixujte a přidejte do kuliček, budou tak ještě šťavnatější.