skip to main content

Kdybyste letos měli péct jen jeden druh cukroví, pusťte se do tohoto lineckého

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

V otázce lineckého buďte tradicionalisté. Držte se nepřekonatelného poměru 3 : 2 : 1, tedy 3 dílů mouky na 2 díly másla a 1 díl cukru, přidejte žloutek, voňavý rum a po rakouském vzoru citronovou kůru, a výsledek bude jednoduše perfektní. Slepujte výrazným domácím nebo kvalitním kupovaným džemem a uvidíte, že vám horko těžko nějaké zbude na svátky (natož abyste ho oschlé nutili návštěvám ještě v lednu).

Na 3 plechy potřebujete:

  • 375 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 250 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • 20 ml rumu (já dala voňavý Diplomático reserva exclusiva, ale klasikové můžou sáhnout i po tuzemáku)
  • Kůra z jednoho citronu
  • Hladká mouka na podsypání
  • Výraznější zavařenina (rybíz, meruňka či malina)
  • cukr moučka
Reklama

Postup

  1. V mixéru nebo co nejrychleji rukama zpracujte mouku s cukrem, na kostky pokrájeným máslem, žloutkem, rumem a citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) na hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici do druhého dne odpočinout.
  2. Asi 15 minut před válením ho pak vyndejte z lednice, aby trochu povolilo.
  3. Na pomoučené ploše polovinu těsta rozválejte na 3 mm tlustý plát a vykrajujte tvary, ideálně stejný počet s a bez otvoru. Kouskům s vykrojeným středem stačí v troubě o chvilku méně, proto můžete cukroví rozdělit na plechy i podle toho. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta.
  4. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem, a pokud máte tu možnost, dejte ho před pečením ještě na chvíli ven do chladu, aby kousky zpevnily a lépe držely tvar. Cukroví se vám nicméně povede i bez toho.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C  6 až 8 minut dorůžova – jakmile začnou kraje zlátnout, vyndejte cukroví z trouby, a nechte na plechu vychladnout.
  6. Slepovat ho stačí 3 až 7 dnů před Vánoci. Pokud chcete linecké cukrovat, pocukrujte jen kousky s otvorem, a to ještě před slepováním. Džem trochu zahřejte, aby byl tekutější, a pokud chcete, propasírujte přes sítko, aby byl jemnější. Nanášejte ho na spodní stranu (tedy tu, kterou ležela na plechu) sušenky bez otvoru, opatrně přiklopte dílkem s vykrojeným středem a nechte zatuhnout.
  7. Pokud chcete, aby byl džem vypouklý, opět ho trochu rozehřejte, naplňte do pevného sáčku, ustřihněte rožek a otvory ještě trochu doplňte. 
  8. Uchovávejte v dobře uzavřené (a ideálně i schované…) dóze v chladu.