Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Když se to vezme kolem a kolem, tento dort je plný zeleniny (půl kila mrkve!), ovoce (ananas a rozinky), zdravých tuků (ořechy a rostlinný olej) a bílkovin (vajíčka a žervé a v polevě, aha?!). Pokud ovšem podobné výmluvy nepotřebujete, mělo by vám stačit to, že je chuťově božský, nádherně vláčný a přesně tak akorát sladký. A ještě ho zvládne i začátečník. Jdete do něj?
Klasický mrkvový dort s ořechy, ananasem a rozinkami
Na dort o průměru 24 cm potřebujete:
- 500 g mrkve
- Kůra z 1 citronu
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g rozinek
- 2 lžíce rumu
- 200 g ananasu z plechovky
- 220 g řepkového nebo slunečnicového oleje
- 200 g přírodního cukru
- 4 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 špetka muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
Na polevu:
- 100 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 500 g čerstvého krémového sýru nebo žervé
Na ozdobu:
- Vlašské ořechy
- Jedlé květy
- Borůvky
- Mrkvový nať
Postup
- Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno (pokud máte kuchyňského robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít), citronovou kůru (ovšem jen její žlutou část) taktéž. Ořechy nahrubo nasekejte a rozinky krátce zahřejte s rumem, aby nabobtnaly. Ananas sceďte a pokrájejte na kousky.
- Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Pokud máte jen jednu, udělejte těsto z polovičního množství, pečte ho nadvakrát nebo ho v troubě přikryjte kusem pečicího papíru, aby se dobře propekl a nespálil se mu povrch – bude poměrně vysoký.
- Olej prošlehejte s cukrem a postupně zapracujte vejce, mouku, kypřicí prášek, sodu, skořici, zázvor, muškát, sůl, mrkev, ořechy, rozinky a ananas.
- Těsto rozdělte do forem a při 160 °C pečte 50 až 60 minut nebo až je špejle či párátko zapíchnuté do těsta po vytažení suché. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ji odstraňte a nechte dochladnout na rovné mřížce či dřevěném prkénku.
- Na krém dobře prošlehejte změklé máslo s cukrem, citronovou šťávou, vanilkou a sýrem. Pro extra rovný dort můžete případné vypoukliny na korpusu seříznout do roviny. Na každý korpus natřete polovinu krému a sesaďte je na sebe jako u fíkového dortu s Earl Grey krémem.
- Pro polonahý efekt si nechte trochu krému, který naneste na boky dortu a ty pak uhlaďte cukrářskou stěrkou nebo velkým nožem. Pokud se necítíte na dokonale hladký povrch, naneste krém řekněme v rustikální podobě – udělejte na něm vlnky kulatým nožem nebo ho zvrásněte vidličkou.
- Dort nechte do druhého dne odležet a poté zdobte drcenými ořechy, jedlými květy, čerstvým ovocem nebo třeba mrkvovou natí.
Tip: Pokud chcete dort krémem potřít celý, udělejte polevy o něco více nebo ji podobně jako u red velvet dortu nastavte krabičkou šlehačky.