skip to main content

Dort red velvet. Sametový dezert pro zamilované… do sladkého

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Rok co rok se snažím Valentýnské masírce odolat a rok co rok jí (nakonec i docela s chutí) podlehnu. Protože kdy jindy se pustit do pečení něčeho naprosto zbytného, ale zároveň naprosto delikátního, a ještě se tvářit, že to neděláme kvůli sobě, ale pro potěchu druhých, že ano?

Jestli to máte podobně, zkuste letos klasický red velvet dort. Těsto je opravdu červené a sametové. Tomu prvnímu můžete pomoct kapkou potravinářského barviva (ačkoli by měla stačit chemická reakce přírodního kakaa s octem, solí a podmáslím, jistota je jistota), tomu druhému použitím másla a podmáslí, díky kterému je korpus dortu krásně vláčný i třetí den. Americké recepty sice uvádějí několikanásobné množství cukru do těsta i krému, takže pokud máte radši sladší dorty, na cukru přidejte.

Klasický dort red velvet

Na 18 až 20cm korpus potřebujete:

Reklama
  • 250 ml podmáslí
  • 1 lžička červeného gelového barviva
  • 1 lžíce kvasného lihového nebo vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g změklého másla + další na vymazání forem
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce přírodního nebo holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • Hrubá mouka na vysypání forem

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 450 g cream cheese
  • 130 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • Jahody nebo maliny na ozdobu (lze vynechat)

Postup

  1. Tři malé dortové formy vymažte máslem a vysypejte moukou. Pokud alespoň čas od času pečete dorty, doporučuji si pořídit dvě až tři stejně velké formy s odnímatelnými okraji – těsto se ve více formách rovnoměrněji upeče a vyhnete se také prokrajování korpusu.
  2. Podmáslí prošlehejte s červeným barvivem, octem a vanilkou. Hodně změklé máslo šlehejte elektrickým šlehačem dvě minuty s cukrem do pěny a postupně zapracujte vejce, prosátou mouku, sůl, kakao, sodu a podmáslí.
  3. Těsto rozdělte do forem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C asi 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a případné vypouklé části korpusu seřízněte do roviny, drobky pak použijete na ozdobu dortu.
  4. Smetanu na krém ušlehejte dotuha. Cream cheese prošlehejte s cukrem a vanilkou a opatrně po částech vmíchejte šlehačku. Krémem potřete všechny tři korpusy tak, aby vám zbylo ještě na boky. Korpusy sesaďte na sebe a zbylým krémem potřete boky dortu.
  5. Krém můžete uhladit cukrářskou stěrkou či velkým nožem nebo jako já jen naznačit rýhy – ty jsou samozřejmě podstatně snazší než pokusy o dokonale hladký povrch.
  6. Dort nechte ideálně ještě rozležet nějaký čas v lednici a před podáváním ozdobte čerstvým ovocem nebo posypejte drobečky z korpusu.