Jestli má někdo alkohol v krvi, je to Kristina Demelová. Když jste třetí generací lihovarnické rodiny, v lihovaru se ocitnete hned po narození, vyrůstáte v něm a strávíte v něm i celou pracovní kariéru, nemůže to snad ani být jinak.
Ve vsi s prapodivným názvem Prádlo, ležící na dohled nepomucké Zelené hory, stačí odbočit z hlavní silnice procházející obcí, projet hlídanými vraty a najednou jste tak trochu jako v Hrabalových Postřižinách.
Jen místo pivovaru stojíte na dvoře lihovaru a vysoký komín byste tu taky hledali marně. Správce tu ale je, nebo lépe řečeno správcová, i když dnes už se jí tak neříká. V korporátním světě, který dosáhl až sem, je to blending supervisor.
Jenže do maličké vísky korporát nepatří, nehodí se sem. Vedoucí provozu Prádlo je pak to, co si Kristina Demelová, o níž je tu řeč, prosadila na vizitky. Tři pojmenování pozice, ale práce přes sto let pořád stejná – dohlížet na výrobu destilátů, které v Prádle, spadajícím pod likérku Stock Spirits, vznikají.
Je jich několik, ale tím nejslavnějším je jednoznačně Fernet. Nebýt Prádla, nebylo by v Česku dlouhodobě nejprodávanějšího bylinného likéru. A nebýt Kristiny Demelové, nebylo by jedné z pouhých dvou hlav, v nichž je uložené složení a poměr dávkování čtrnácti bylin, které Fernet dělají Fernetem.