Jestli má někdo alkohol v krvi, je to Kristina Demelová. Když jste třetí generací lihovarnické rodiny, v lihovaru se ocitnete hned po narození, vyrůstáte v něm a strávíte v něm i celou pracovní kariéru, nemůže to snad ani být jinak.

Ve vsi s prapodivným názvem Prádlo, ležící na dohled nepomucké Zelené hory, stačí odbočit z hlavní silnice procházející obcí, projet hlídanými vraty a najednou jste tak trochu jako v Hrabalových Postřižinách.

Jen místo pivovaru stojíte na dvoře lihovaru a vysoký komín byste tu taky hledali marně. Správce tu ale je, nebo lépe řečeno správcová, i když dnes už se jí tak neříká. V korporátním světě, který dosáhl až sem, je to blending supervisor.

Jenže do maličké vísky korporát nepatří, nehodí se sem. Vedoucí provozu Prádlo je pak to, co si Kristina Demelová, o níž je tu řeč, prosadila na vizitky. Tři pojmenování pozice, ale práce přes sto let pořád stejná – dohlížet na výrobu destilátů, které v Prádle, spadajícím pod likérku Stock Spirits, vznikají.

Je jich několik, ale tím nejslavnějším je jednoznačně Fernet. Nebýt Prádla, nebylo by v Česku dlouhodobě nejprodávanějšího bylinného likéru. A nebýt Kristiny Demelové, nebylo by jedné z pouhých dvou hlav, v nichž je uložené složení a poměr dávkování čtrnácti bylin, které Fernet dělají Fernetem.

Forbes Digital Premium

Chcete číst dál? Tento článek je součástí sekce Forbes Premium

Pořiďte si exkluzivní čtení už od 139 Kč měsíčně! Bez limitů a kdykoliv.