Touto dobou měl mít Radek Kašpárek otevřený už svůj druhý podnik. Anebo se také potýkat se závažnými zdravotními problémy. Ani jedna z prognóz nevyšla, ale michelinský šéfkuchař je v nejlepší formě svého života a je otevřen změnám. Jen telefonní vyzvánění v podobě hymny Baníku prý nikdy nevymění.
Nemusíte být žádný specialista na vysokou gastronomii, abyste si dokázali představit, jak obrovský stres může vládnout v kuchyni těch nejlepších restaurací. Důraz na kvalitu. Tlak.
Souboj s časem, fyzickými možnostmi i osobností šéfkuchaře. Není divu, že mnoho ze slavných mistrů chefů je známo také kvůli své výbušné nátuře. „Býval jsem takový,“ sklápí pokorně oči Radek Kašpárek a na jeho tváři se mihne stín.
Na poli české gastronomie je legendou. Restaurace Field, kde je kromě šéfkuchaře spolumajitelem, získala a několikrát obhájila nejvyšší gurmánské ocenění – hvězdu průvodce Michelin.
Kromě La Degustation Bohême Bourgeoise Tomáše Karpíška Praha žádnou další hvězdnou restauraci nemá.
Field je úspěšnou restaurací, která ustála i náročné období covidu, ale vše má svou daň. Kašpárek pracoval s intenzitou na hraně svých fyzických i psychických možností.
„Pil jsem, křičel na svůj tým. Jednou jsem hodil pinzetou přes celou kuchyň tak, že se zabodla do dveří. Byl jsem výbušný, bylo to opodstatněné, ale nebylo to správné k mým lidem. I když jsem s nimi pak šel na pivo a oni uznali, že jsem měl pravdu. Dnes už je ale všechno jinak,“ říká.
Radek Kašpárek abstinuje dva roky a má svého byznys kouče. Šel do sebe ve všech směrech, jak sám říká. Důvodem ale nebyla kariéra. „Moje současná žena mi úplně jednoduše řekla, že buď se sebou něco udělám, nebo mě opustí. Rodina je pro mě všechno, proto jsem byl ochoten na sobě začít intenzivně pracovat,“ přiznává.
O potížích, jaké můžete mít na vrcholu gastronomické kariéry, otevřeně hovoří film Bod varu. Byl uveden v roce 2021 na karlovarském filmovém festivalu a poté měl několik projekcí v Praze.