Sto let a jeden den po ustavení Československé republiky uspořádal miliardář Karel Komárek ve Washingtonu oslavu, při které Česká filharmonie zahrála v hlavním městě USA.
Součástí večera v Kennedyho centru, jedné z nejvýznamnějších zámořských kulturních institucí a památníku Johna F. Kennedyho, bylo předání Ceny Antonína Dvořáka. Třetí nejbohatší Čech tak v jednu chvíli propojil téměř všechny své filantropické aktivity:
1) Je totiž donátorem Kennedyho centra a s manželkou Štěpánkou předsedají jeho mezinárodnímu výboru.
2) Podpořil a spolupořádá turné České filharmonie po USA.
3) Je pořadatelem festivalu Dvořákova Praha.
Na akci v Kennedyho centru na břehu řeky Potomac se sešla zajímavá společnost z byznysu i společenského a politického života. Forbes se vybraných hostů ptal, co přejí republice do dalších 100 let života.
Spoiler alert: obsahuje mírnou dávku patosu.

Madeleine Albright, bývalá ministryně USA

Jsme velmi schopný národ. Přeji mu, aby vše po těch 100 letech dopadlo dobře, aby se neopakovaly problémy, které republika měla v posledních 100 letech. Aby si lidé uvědomili, že demokracie je důležitá, a aby vláda pracovala pro ně, ne oni pro vládu.

Karel Komárek, zakladatel KKCG

Přeji si, aby – slovy Václava Havla – naše země vzkvétala a mohli jsme na ni být hrdí. Přeji si prosperující zemi se slušnou politikou a větším sebevědomím. A to je na nás na všech.

Jiří Kejval, zakladatel TECHO a šéf Českého olympijského výboru

Aby mela republika co nejlepší lidi, protože národ tvoří lidé a víte přece, co říkal Neruda: Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů.

Josef Baláž, developer v New Yorku

Aby dalších 100 let bylo přinejhorším stejně dlouhých jako předchozích 100 let. Ať si na ně republika vyhradí do kalendáře spoustu lásky, píle a spokojenosti a žádné války a taškařice. Ať žije ve společnosti sofistikovaných demokratických zemí, pak to bude dobrý. Pak budeme mít ve svém středu víc Dvořáků, Pomahačů a snad i Jágrů.

Komárek s šéfdirigentem České filharmonie Semjonem Byčkovem

Bohdan Pomahač, plastický chirurg

Jako země jsme prošli turbulentním obdobím, ale teď žijeme v úžasné době. A lidé by si to měli uvědomit a udělat všechno pro to, aby to tak vydrželo. Jako Češi máme spoustu šikovných lidí a šanci být lídry v mnoha odvětvích od vědy po kulturu. Čtyřicet let v komunismu nás naučilo hodně nadávat. Víc pozitivna a nadhledu by neuškodilo.

Antonín Švehla, vnuk zakladatele státu a československého premiéra Švehly

Máme se lépe než za první republiky. Jsem ohromen, do jaké formy jsme se jako země dostali.

Jana Kánská, dcera Milady Horákové

Zažili jsme mnoho špatných zkušeností a měli bychom se z toho poučit. Přeji nám, aby vše klapalo, abychom byli šťastní a spokojení, a hlavně udrželi směr na cestě k pravdě.