skip to main content

Čtyřicet dní bez masa? Tohle jsou ty nejlepší vegetariánské restaurace v Praze

3 minuty čtení

Počet vegetariánů v České republice stále roste – v současné době stravu s vyloučením masa preferuje 5 procent Čechů, mezi mladými lidmi od 18 do 34 let je to až 10 procent. Pro mnohé vegetariány jsou stálicí na rychlý oběd Beas Dhaba a Loving Hut, díky kterým je Praha jedničkou v Evropě v počtu veganských restaurací – a na romantické vegetariánské večeře jsou tu evergreeny Lehká hlava a Maitrea. 

Jestli vegetariánství chcete zkusit alespoň na šest následujících týdnů předvelikonočního půstu nebo občas potřebujete známé či klienty vzít na bezmasý oběd, tady je seznam těch nejlepších vegetariánských restaurací v Praze.

Jávanka

Máchova 22, Praha 2

Oblíbená indonéská restaurace, ve které již od založení v roce 2014 pracují lidé různých národností, náboženství, profesí a věkových kategorií – a přesně tak různorodí jsou i hosté. Na přípravu jídel se používají suroviny z malých českých farem (vejce a tempeh v biokvalitě) a koření ze všech koutů světa. Mimo sójové omáčky si všechny kořenicí směsi a základy jídel včetně arašídového másla vyrábějí v Jávance sami – a příprava některých jídel zabere až 10 hodin. V menu si vyberou jak příznivci masa, tak vegetariáni, vegani i bezlepkáři. Určitě ochutnejte gado-gado, tradiční indonéský salát z vařené a syrové zeleniny s omáčkou z arašídů.

Eaternia

Nádražní 3, Praha 5

Hledáte podnik, kam si přes den dojít na oběd a večer tam posedět s točeným pivem nad burgerem? Pak jsme pro vás našli to pravé místo. Veganská jídelna nacházející se v budově bývalé sladovny pár kroků od Anděla se stálým menu, které se drží v duchu fastfoodových specialit, jako je burger s domácími hranolkami, hot dog, langoš nebo v Česku stále neobjevený kanadský poutine. Pochutnají si zde ale i lidé vyznávající zdravější životní styl – v nabídce naleznete i noky, salát, bezlepkový bowl a další pokrmy, které jsou pravidelně sezonně obměňovány. Právě sezonnost, lokálnost a práce se základními surovinami namísto polotovarů za dostupné ceny jsou přednostmi Eaternie. Kromě stylového interiéru se můžete těšit i na fairtrade překapávanou kávu s bezmeznou nabídkou klasických dezertů.

Paprika

Reklama

Rumunská 16, Praha 2 + Lidická 42, Praha 5

Paprika nabízí pokrmy, na které jsou Izraelci zvyklí odmalička. V Izraeli najdete na každém kroku hummus, falafel, šakšúku, pita chléb, baba ganuš, masabach, sabich a různé druhy omáček – stejně jako v Paprice. Ve stálé nabídce je i veganská šavarma a na přání je možné všechna jídla připravit ve veganské verzi – včetně šakšúky a sendviče sabich, které v klasické verzi obsahují vajíčka. Pokrmy jsou připravovány každý den čerstvé – a to i omáčky a pita a laffa chleby. Většina jídel se připravuje z potravin, které jsou dováženy přímo z Izraele. Oblíbené jsou jak wrapy do ruky, tak tradiční talíře, ze kterých je zcela nejoblíbenějším Falafelmania: sedm kuliček falafelu, hummus, salát a domácí pečivo. Majitelé dbají na to, aby celý sortiment chutnal tak, jako by byl s láskou připraven přímo v Tel Avivu nebo Jeruzalémě, a věří, že si lidé v Česku zaslouží pochutnat na opravdovém čerstvém hummusu a falafelu podle rodinných receptů. 

Jelica

View this post on Instagram

??❤️

A post shared by @ _alexandranikolic on

Na Zlíchově 35, Praha 5

Srbská restaurace, která se nachází nedaleko od smíchovského klubu MeetFactory, příští rok oslaví 10 let. Majitel Radoslav Vučićević se rozhodl přivézt do Česka taje srbské kuchyně, ale před samotným otevřením se stal raw food veganem a nedávalo mu smysl otevřít srbskou restauraci postavenou na mase. První rok tedy restaurace fungovala zcela vegansky a stala se také největší raw food restaurací na světě. Jelikož ale neprosperovala tolik, změnili vizi na „tolerant food“ a z Jelice se stalo místo, kde se mohou u jednoho stolu pod jednou střechou sejít vegani, vegetariáni i masožrouti. To mělo od začátku velký úspěch, vegani sem rádi berou rodinu na oslavu a sami si mohou pochutnat na zapečených fazolích (prebranac), na guláši z hlívy, grilovaném veganském sýru, ale i na srbské klasice – ćevapi a pljeskavici ve veganském stylu. A pokud dostanete chuť na něco sladkého, veganská baklava s ořechy a baklava s malinami podle rodinného receptu (babičky pana majitele) vás naprosto okouzlí.

Spojka

Pernerova 35, Praha 8

Před necelým rokem dokončila stavební firma Skanska v pražském Karlíně novou kancelářskou budovu Praga Studios, jejíž součástí je i restaurace Spojka Karlín. Zdejší mezinárodní kuchyně se snaží vytvořit nové chutě, které uspokojí vegany, vegetariány, ale i milovníky masa. Spojka se hlásí k novému a udržitelnějšímu směru, který nyní hýbe světem: k flexitariánství aneb maso si dej střídmě, a pokud už si ho dáváš, tak ať je z volných chovů a se zvířetem ať je šetrně zacházeno. V kuchyni se nepoužívají žádné průmyslově zpracované potraviny ani rafinovaný cukr, naopak se snaží používat naklíčené luštěniny a fermentované potraviny. Veškerá jídla jsou připravována od základu za použití čerstvých surovin od lokálních dodavatelů – a to včetně alkoholu, v nabídce je kromě piva z minipivovaru Záhora i česká whisky a český gin. Restaurace svou silnou filozofii nepřenáší jen na talíř, ale také do interiéru, který pokojovými květinami zaplnila česká botanická laboratoř Haenke, a tak zde různě visí a postává 356 nádherných rostlin. Interiér je v duchu mezinárodního směřování kuchyně vytvořen z masivních materiálů, ale nebojí se jít do barevných vzorů.

Forky’s

Veleslavínova 10, Praha 1

Moderní bistro, které dokazuje, že rostlinná strava není pouze pro vegany. Cílem Forky’s je nabídnout hostům jak klasické pokrmy z Česka a ze světa, tak superbowls – chuťově a nutričně bohaté velké salátové misky s vysokým podílem quinoy, a street food – zdravou formu fast foodu, která se od klasického liší nulovým obsahem cholesterolu, vysokým obsahem vlákniny, vitaminů a minerálů a prvotřídní kvalitou surovin. Burgery, hot dogy a tortilla wrapy zcela bez živočišných přísad jsou nejen zdraví prospěšné a ohleduplné k okolnímu prostředí, ale zároveň krásné a chutné. K burgeru doporučujeme dát si batátovo-bramborové hranolky s bbq dipem – naprosto si je zamilujete. Součástí dekorace je i zeď se jmény známých veganů a vegetariánů – najdete tu osobnosti, jako jsou Steve Jobs, Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Johnny Depp a Paul McCartney.

Forrest

Londýnská 35, Praha 2

Forrest v roce 2017 společně založily dvě kamarádky, které si vždy přály mít vlastní podnik a nenásilným způsobem šířit veganství mezi „běžné“ lidi. Restaurace není zaměřena na jeden druh kuchyně – hosté si mohou zajít jak na exotický buddha bowl, tak na českou svíčkovou či guláš ve veganské verzi. Ačkoli se bistro nechce pojit s pojmem „zdravá výživa“, naleznete zde pokrmy bez sóji i bez lepku, aby si tu mohl pochutnat opravdu každý. Nejvyhlášenějšími jídly z menu jsou Phở polévka, ranní tofu „vajíčka“ a všechny dezerty a dorty. V nabídce je také výběrová káva Nordbeans a Candycane, fermentovaná kombucha od Projekt Kombucha, limonády Berlimo a výběrové čaje od Tea Mountain.

Waipawa

Reklama

Šmeralova 12, Praha 7

Waipawa se proslavila svými burgery a tortillami, se kterými před sedmi lety začínali na festivalech u bezejmenného stánku. Dnes už se festivalů účastní pouze zřídka, protože se naplno věnují restauraci na pražské Letné. Nejčastěji tu připravují klasickou českou kuchyni v čistě rostlinném provedení, a to tak, aby to chutnalo i lidem, kteří běžně jedí maso, nebo těm, kteří ho přestali jist z etických důvodů, a ne pro jeho chuť. Zjistili, že veganizovat se dá úplně všechno – třeba i španělský ptáček. Každý všední den vaří polévku a dvě hotová jídla na polední menu, mimo to je i stálá nabídka, ve které opět převládají české pokrmy, jako je „svíčková“ nebo poctivý guláš s bramboráčky.

Natureza

Hellichova 14, Praha 1

Malá rodinná vegetariánská kavárna se zahrádkou se nachází ve vnitrobloku a její součástí je historický kostel svatého Vavřince z 12. století. Svatý Vavřinec je shodou okolností patronem kuchařů. Vaří zde vegetariánská jídla, ale každý den si tu vyberou i vegani a lidé s intolerancí lepku. V letních měsících je stinná zahrada zelenou oázou v centru Prahy – jen pár kroků od Karlova mostu na malostranské straně. Spolu s koktejly z açaí zmrzliny a nápoji s guaranou se v tomto útočišti snadno schováte před hlukem velkoměsta. Hosté sem rovněž pravidelně chodí na zákusky, jako je bezlepkové brownie, mrkvový dort a veganský čokoládový dort.

Sandokan

Korunní 81, Praha 2

Bistro v centru Královských Vinohrad, kde si zakládají na kvalitních surovinách a autentickém koření. Zákazníky čeká každý den kompletně jiná nabídka, vše je stoprocentně veganské a drtivá většina pokrmů je bez cukru a bez lepku. Na rozdíl od podniků s podobným konceptem zde není jídlo na váhu, ale je stanovena fixní cena za talíř. Hlavním zaměřením podniku je tradiční indická kuchyně – právě cestování po Indii bylo podnětem ke vzniku Sandokana, ale nabídka je pestrá a je koncipována tak, aby se zde najedl každý. Převládají jídla, která jsou přirozeně veganská, populárních „náhražek“ zde příliš nenajdete.

Estrella

Opatovická 17, Praha 1

Tato restaurace v srdci Prahy patří mezi pražské vegetariánské veterány – moderní vegetariánskou kuchyni nabízí už od roku 2012. Všechna jídla jsou připravována s důrazem na lokální sezonní suroviny a jejich šetrné zpracování, které zajišťuje dokonalou chuť. Estrella rovněž skrze nejnovější vegetariánské trendy přináší nevšední kulinářské zážitky spojující českou a mezinárodní kuchyni. V menu à la carte vás potěší shio ramen, lilkový tatarák, bbq jackfruit brioška a fantastická levandulová panna cotta.

Etnosvět

Legerova 40, Praha 2

Restaurace, která se chlubí mnoha oceněními a certifikáty, se nachází jen pár kroků od I. P. Pavlova. Mezinárodní tým kuchařů pod vedením českého šéfkuchaře Ondřeje Panoše zde každý den připravuje pestré pokrmy z různých koutů světa. Vegetariánské a veganské speciality jsou doplněny kvalitní nabídkou vín a koktejlů. Během léta je možné posedět na zahrádce ve vnitrobloku a velkým plusem je rovněž parkování pro hosty přímo před restaurací. Zcela jedinečná jsou degustační menu – v aktuálním vegetariánském si pochutnáte na tataráčku, celerovém velouté s bílou čokoládou a lanýžovým olejem, lanýžovém rizotu, květákové baklavě, limetkovém sorbetu s limoncellem a jablečno-skořicových rolkách. Ve veganském menu jsou jarní závitky s pekingskou „kachnou“, rýžové kari nudle s uzeným tempehem, smažené suši a mangovo-čokoládový mousse.

Plevel

Krymská 2, Praha 10

Dvoupatrová restaurace v Krymské, která letos na jaře oslaví sedm let, zastávala již od počátku filozofii pokrmů bez živočišných produktů, a to bez jakékoli dávky duchovna. Během jedné směny vaří pravidelně ukrajinská kuchařka, v poledním menu proto bývají ukrajinská jídla – na Ukrajině je spousta jídel přirozeně veganských, pochutnáte si na varenykách, plněných těstovinových taštičkách, a holubcích, zapečených zelných závitcích. Majitel Vojtěch Jílek dodává, že nejpopulárnější je tradičně burger, a to pravděpodobně proto, že lidé rádi testují, která restaurace má nejlepší napodobeninu masa. Plevel si vyrábí vlastní řepné a fazolové burgery, ale rovněž využívají velmi oblíbený burger z Francie.

Satsang

Krymská 24, Praha 10

Satsang v sanskrtu znamená „soužití v pravdě“ a v tomto duchu jsou v této vršovické restauraci připravovány všechny vegetariánské a veganské pokrmy, které v útulném prostředí mile překvapí vaše chuťové pohárky. Jako v mnoha dalších restauracích i zde je velice populárním pokrmem veganský burger. Každý den se zde do 15 hodin podává autentický americký brunch včetně bezedné kávy. Satsang je to pravé místo pro všechny, kteří chtějí zpomalit a užít si života plnými doušky – jak stravou, tak dobrým vínem a pivem z malých pivovarů.

Vegan’s Prague

Nerudova 36, Praha 1

Filozofie této malostranské restaurace je jednoduchá a za čtyři roky fugování se ještě nezměnila: snaží se tu vařit kvalitní a chutné jídlo bez živočišných produktů. V žádném případě se nepovažují za extremisty, naopak mezi sebou vítají „nevegany“, kterým se snaží ukázat, že lze uvařit skvělé jídlo bez surovin živočišného původu, aniž by to bylo poznat na chuti. V menu chybí smažené pokrmy, jelikož cílem je zachovat co nejvíce nutričních látek. 

Reklama
Reklama