EP Industries se propojila ve společném joint venture s brněnskou firmou Winning Group, která koupila německou SONA BLW Germany – předního dodavatele kovaných součástek v oblasti automobilového průmyslu.

V nově vzniklé Winning Automotive se třemi závody v Německu, ročním obratem 200 milionů eur a tisícovkou zaměstnanců, pod kterou SONA spadá, drží obě společnosti 50 procent hlasovacích práv. Transakci financovala J&T Finance Group a J&T Mezzanine.

EPI řídí Jiří Nováček a je vyčleněná ze skupiny EPH českého miliardáře Daniela Křetínského. Ačkoliv je v ní třetí nejbohatší Čech nemalým investorem, nemá manažerskou kontrolu. 

Brněnskou průmyslovou investiční skupinu Winning Group založil v roce 2016 Sebastian P. Wagner, který je jejím jediným akcionářem. Zaměřuje se na oblast stavebnictví, strojírenství, developmentu a průmyslově-automobilový sektor.

Stojí třeba za Winning Steel, která má přes padesátku zaměstnanců a zabývá se projektováním statiky velkých staveb na německém trhu. Wagner také provozuje nedávno otevřené restaurace Pavillon Steak House a Vittorio v centru Brna.

„Partnerství s EPI je pro Winning Group a jeho další růst v automobilovém sektoru významný krok vpřed, vidíme také významný potenciál pro další rozvoj prostřednictvím akvizicí. Dohoda se silným partnerem tak pro nás byla logickým krokem a velmi mne její uzavření těší,“ říká Wagner pro Forbes s ambicí stát se společně v následujících letech lídrem na evropském trhu.

Jiří Nováček z EPI, která vlastní aktiva v hodnotě 870 milionů eur a zaměstnává více než 7300 lidí, toto nové propojení potvrzuje slovy: „Jsme potěšeni navázáním partnerství s Winning Group a věříme, že díky této příležitosti dosáhneme vstupu do nového odvětví a na nová území. Společně s partnery z Winning group se zaměříme na zlepšení využití potenciálu Winning Automotive a jejích dceřiných společností.“

Všechno o počeštěném Němci Sebastianu Wagnerovi, jeho Winning Group a obchodu s EPI se dočtete v únorovém Forbesu.