Nestihli jste v předvánočním shonu doladit dárky pod stromeček nebo hledáte originální vánoční překvapení pro kolegy? Máme řešení.

Tyto last-minute nápady vykouzlí úsměv na rtech nejen těm, co jsou pro každý dobrý skutek. Posílí vaší karmu a navíc jsou prospěšné i pro budoucnost naší planety. 

Zasadíš strom…

Stále populárnější internetový vyhledávač Ecosia letos překonal hranici 15 milionů uživatelů a 20 milionů eur v tržbách. Osmdesát procent z toho ale daruje na charitu, díky které se již podařilo vysadit více než 105 milionů nových stromků v Indonésii, Brazílii nebo na Haiti. Na webových stránkách firmy si nyní v rámci vánočního pop-upu můžete zakoupit certifikát na nové stromky, podporu farmářů v Nikaragui nebo ochranu orangutanů pod vedením Institutu Jane Goodall v Ugandě. 

Kus pralesa

Společností, které skupují půdu v oblasti tropických pralesů, aby tak zachránily unikátní ekosystém před odlesňováním, je dnes již mnoho, ale jenom britský World Land Trust se může chlubit tím, že jeho patronem je samotný Sir David Attenborough. Koupit si můžete akr pralesa například v centrální Americe, ale podpořit lze třeba i ochranu místní flóry a fauny před pytláky.

Terapie lesem

Psychohygiena se stala jedním z buzzwords letošního roku a na duševní zdraví se konečně začínají upínat i zraky investorů. Podle vědeckých studií pomáhá pobyt v přírodě zvyšovat imunitu, snižovat stres a krevní tlak, pouhý pohled do zeleně má dokonce pozitivní účinky během pooperační rekonvalescence.

Pokud vás či vaše blízké zmohla pandemie více, než by bylo zdrávo, můžete si dopřát procházky lesem za asistence zkušených psychoterapeutů třeba z projektu Terapie mezi stromy. Vouchery zakoupíte zde. A navíc za každou cestu bude zasazen jeden strom.

Stravenky pro zvířata ze ZOO Praha

Pražskou zoologickou zahradu postihla pandemie zcela zásadně – letošní návštěvnost klesla na polovinu a ztráty se podle ředitele Miroslava Bobka odhadují do desítek milionů. Než zvířata uvidíte opět naživo, můžete je pomoci nakrmit virtuálně. Koupí stravenek sponzorujete danému druhu jednu krmnou dávku a získáte i příslušný certifikát. Pořídit tak můžete třeba zeleninu, větvě a listí pro gorilu nížinnou, vánoční šneky pro dracénu krokodýlovitou nebo kokosový olej coby přirozené antivirotikum pro slony indické.

Offseting uhlíkové stopy

Uhlíkovou stopu za sebou zanechává každá lidská činnost, a tak je vhodným měřítkem pro určení toho, jaký dopad máme na životní prostředí. Na stránkách české neziskovky CI2 si můžete jednoduše spočítat tu vaši a naštěstí rovnou podpořit některý z projektů, který kompenzuje množství emisí skleníkových plynů vypuštěných do atmosféry přímo v české krajině. Dárkový certifikát je samozřejmostí.