Z osmnácti na sedmdesát šest milionů korun. Tedy čtyřnásobně. Tolikrát zvýšil digitální antikvariát Knihobot.cz v loňském roce svůj obrat. Za celý rok prodal zhruba půl milionu knih.

A letos jsou ambice ještě o poznání větší. Společnost si dala za cíl pokořit obrat 300 milionů korun a prodat dva miliony publikací.

Jak toho docílit? V České republice plánuje Knihobot zavést službu takzvaných knihoboxů, které mají lidem sloužit pro vyzvedávání objednaných knih i odevzdávání publikací k prodeji. Společnost se však chce v tomto roce rozvíjet také na Slovensku, kde v současné době funguje přes český web.

„Na Slovensku už máme tisíce zákazníků, ale s kompletně slovenským webem bude i náhodným návštěvníkům jasné, že naše služba plnohodnotně funguje i na Slovensku,“ uvedl zakladatel firmy a člen výběru 30 pod 30 Dominik Gazdoš. Dodal, že na stole je rovněž expanze na německý trh.

K výraznému růst v uplynulém roce přispěl vstup investiční skupiny Miton, která na jaře koupila podíl 30 procent za 15 milionů korun. Knihobot mohl investovat do nových prostor, pořídil větší sklad a zvýšil kapacity. Rozrůstal se také personál, rozšířil tým programátorů a dalších specialistů. Stále nové pracovníky hledá, především v souvislosti s připravovanou expanzí.