Moskevská burza zahájí obchodování na devizovém a peněžním trhu dnes v 10 hodin moskevského času (8 hodin středoevropského času), tedy o tři hodiny později než obvykle. Pozastaví obchodování na akciovém trhu, informovala agentura Reuters.

Rubl se dnes propadl na historické minimum a dolar vzrostl vůči téměř všem svým protějškům poté, co západní země vyhlásily nové sankce, aby potrestaly Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Mezi sankcemi je i odpojení vybraných ruských bank od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce.

Ruská centrální banka dnes také potvrdila, že nařídila makléřům pozastavit provádění všech příkazů od zahraničních právnických a fyzických osob k prodeji ruských cenných papírů.

Banka v prohlášení rovněž uvedla, že se ještě nerozhodla, zda v pondělí otevře i jiné trhy než devizový a peněžní. Ve 13 hodin moskevského času se má rozhodnout, zda v 15 hodin otevře akciový trh. Oznámila také, že uvolní 733 miliard rublů z rezerv místních bank tím, že uvolní kapitálovou rezervu vytvořenou na nezajištěné spotřebitelské úvěry a hypotéky.