Česká republika je druhým nejlepším obchodníkem s bitcoiny, vyplývá ze studie investiční společnosti Invezz. V dílčím hodnocení srovnávajícím výnosy z obchodů s bitcoiny na jednoho obyvatele je Česko první s částkou 61 dolarů, což činí téměř 1400 korun. Studie srovnává výnosy na obyvatele, výnosy na investora a procento občanů, kteří v zemi do kryptoměn investují.

Na celkově prvním místě skončila Francie, která se umístila nad průměrem ve všech třech ukazatelích. Z kontinentů je pak jasně dominantní Evropa, kdy evropské země obsadily šest z prvních sedmi míst. Jedinou výjimkou mezi nimi je Kanada na čtvrtém místě.

Průměrný výnos na obchodníka v Evropě činí 453 dolarů, zatímco v Severní Americe jen 240 dolarů. To znamená, že Evropané mají o 89 procent vyšší výnosy než jejich protějšky v USA a Kanadě.

Evropské země také dominují v dílčím ukazateli výnosů na obyvatele, kde jim patří šest nejvyšších příček. Další země však za Českem ve výnosech výrazně zaostávají. V Belgii, které patří druhá příčka, činí 17 dolarů.

Podle celkově realizovaných výnosů z obchodů s bitcoiny jsou na prvním místě Spojené státy, kde celkové výnosy dosáhly 4,1 miliardy dolarů. Tento údaj je vysoký díky velkému počtu amerických obyvatel. V žebříčku sestaveném firmou Invezz skončily Spojené státy až na desátém místě.

Největší procento kryptoinvestorů má Ukrajina, a to 12,7 procenta. Výnos je tam ale jen 72 dolarů na investora. Největší výnosy si připisují obchodníci ve Švýcarsku, a to 1268 dolarů. Druhá je Česká republika s částkou 1259 dolarů na investora. Do kryptoaktiv v obou zemích ale investuje jen malé procento obyvatel, a to 1,8 procenta ve Švýcarsku a v České republice 2,2 procenta obyvatel.

Invezz použil údaje od společností Chainalysis, Worldometers a Triple A. Každá země dostala body za své umístění v každém ze tří ukazatelů a konečné pořadí bylo určeno z průměru těchto tří ukazatelů. Studie zahrnuje 23 zemí. Chybí například Čína a Tchaj-wan vzhledem k tomu, že se nedá určit, jak spolehlivé údaje z těchto zemí jsou.