Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl uplynulý víkend?

  • Ruská vojska soustřeďují síly a chystají se útočit v Doněcké oblasti na obce Siversk, Slovjansk, Lysyčansk a Avdijivku u Izjumu v Charkovské oblasti. Zůstává vysoká pravděpodobnost raketových úderů po celé Ukrajině, uvedl ukrajinský generální štáb.
  • Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v Moskvě přednese u příležitosti 77. výročí porážky nacistického Německa projev, který bude ve světě ostře sledován s ohledem na další vývoj války na Ukrajině. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov minulý týden popřel, že by se prezident chystal 9. května vyhlásit Ukrajině oficiálně válku. Zároveň popřel, že v tento den Rusko vyhlásí všeobecnou mobilizaci.
  • Kanadský premiér Justin Trudeau na včerejší společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě řekl, že Rusko spáchalo na Ukrajině válečné zločiny a zodpovědný za ně je jeho vůdce, prezident Vladimir Putin. Trudeau se tak vyjádřil po návštěvě města Irpiň nedaleko Kyjeva, které bylo značně poničené ruskými silami.
  • Německo má historickou povinnost pomoci Ukrajině v boji proti ruské agresi, zároveň ale neučiní nic, co by zemi a Severoatlantickou alianci zavedlo do války s Ruskem. V projevu k národu u příležitosti 77. výročí pádu nacismu v Německu a konce druhé světové války v Evropě to dnes prohlásil německý kancléř Olaf Scholz.
  • Představitelé skupiny nejsilnějších ekonomik G7 se v neděli zavázali ukončit závislost na ruské ropě, buď úplným zákazem, nebo postupným ukončením dovozu.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli prohlásil, že při sobotním ruském útoku na školu v obci Bilohorivka zahynulo šedesát lidí. Ve škole, která sloužila jako kryt, se schovávalo asi 90 lidí, 30 z nich se podařilo zachránit, uvedl již dříve gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Boje s ruskými jednotkami dál svádějí ukrajinští vojáci v mariupolských ocelárnách Azovstal. Podle koordinátorky OSN přijely do Záporoží autobusy s lidmi evakuovanými z Mariupolu.
  • Americká první dáma Jill Bidenová v neděli nečekaně navštívila Ukrajinu. V Užhorodu, kam odjela ze své návštěvy hraničního přechodu na ukrajinsko-slovenských hranicích, se sešla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
  • Rusko za válku Ukrajině denně vydá 900 milionů dolarů. Uvádí to americký týdeník Newsweek s odkazem na šéfredaktora vojenského zpravodajského serveru SOFREP Seana Spoontse. Ten do výdajů Moskvy počítá platby vojákům bojujícím na Ukrajině, zásobování municí a raketami a zajištění oprav poškozeného vojenského materiálu.
  • Ruský prezident Vladimir Putin věří, že musí zdvojnásobit své válečné úsilí na Ukrajině, aby dosáhl pokroku. Na konferenci pořádané deníkem Financial Times to v sobotu uvedl ředitel americké CIA William Burns. CIA podle něj ale nezaznamenala žádné známky toho, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně.