Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední víkend?

  • Britský premiér Boris Johnson v pátek přijel do ukrajinského Kyjeva, kde se sešel s prezidentem Volodymyrem Zelenským a představil mu konkrétní nabídku britské pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků. Oba představitelé spolu také hovořili o dodávkách těžkých zbraní a protileteckých systémů, stejně jako o ekonomické podpoře Ukrajiny, která od konce února čelí ruské agresi, i o dalších možnostech zpřísnění protiruských sankcí.
  • Ruská média v pátek večer zveřejnila záběry, která podle nich zachycují Američany Alexandra Druekeho a Andyho Huynha, zajaté ruskými vojáky v bojích na Ukrajině, uvedla agentura Reuters. Krátký rozhovor se sedmadvacetiletým Huynehem zveřejnil list Izvestija, prokremelská televize RT zase ukázala snímky muže, kterého identifikovala jako devětatřicetiletého Druekeho.
  • Je naprosto nezbytné mluvit s Putinem. V rozhovoru s televizí agentury DPA to v pátek řekl německý kancléř Olaf Scholz. Dodal, že tak bude nadále činit, stejně jako francouzský prezident Emmanuel Macron. Šéf německé vlády rovněž ujistil, že těžké zbraně slíbené Ukrajině dorazí včas.
  • Při bombardování samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny v sobotu zemřelo pět lidí a dalších 12 utrpělo zranění, uvedly místní úřady. Podle proruských separatistů útočila ukrajinská armáda. Prohlášení bojujících stran nelze nezávisle ověřit.
  • V podzemí uhelného dolu Zasjadko v Doněcku v sobotu uvázlo 77 horníků poté, co byl v důsledku ostřelování odpojen od elektrické energie. Později proruští proruští separatisté z Doněcké lidové republiky informovali, že se horníky podařilo zachránit a nikomu se nic nestalo. Separatisté tvrdí, že oblast, kde se důl nachází, ostřelovaly ukrajinské jednotky. Agentura Reuters uvedla, že se jí tuto informaci nepodařilo ověřit.
  • Ukrajinská vojenská rozvědka informovala, že na Ukrajinu se v rámci výměny z Ruska vrátilo pět zajatců. Čtyři z nich, civilisty, Rusové zajali na začátku invaze v Kyjevské oblasti. Pátým byl mrtvý ukrajinský voják, uvádí ruskojazyčná verze BBC. Pět vězňů dnes naopak Ukrajina propustila do Ruska, vojenská rozvědka ale neupřesnila, zda šlo o vojáky nebo civilisty.
  • Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky. Řekl to v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Proto by se podle něj nemělo polevit v podpoře Ukrajiny.