Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Evropská unie připravuje sedmý balíček sankcí proti Moskvě, již nyní je ale jasné, že jeho součástí nebude omezení dodávek ruského plynu. Uvedl to český premiér Petr Fiala, který jako důvod uvedl skutečnost, že řada členských zemí evropského bloku je zatím na ruském plynu závislá.
  • Rusko zvažuje posílat plyn do Evropy posílalo přes Ukrajinu i po roce 2024, kdy končí stávající smlouva o tranzitu přes tuto zemi. Pokud bude v Evropě zájem a ukrajinské plynovody budou v provozuschopném stavu, je to dle ruského ministrestva zahraničí reálné.
  • – Evropská unie pošle Ukrajině první miliardu eur z celkových devíti miliard slíbených v rámci okamžité pomoci této válkou zasažené zemi. Schválili to dnes ministři financí členských zemí EU. Dlouhodobá půjčka má financovat základní chod státu, zajistí například fungování kritické infrastruktury. 
  • Turecko očekává, že se příští týden podaří uzavřít dohodu o námořní přepravě ukrajinského obilí. Po dnešním jednání v Istanbulu mezi delegacemi Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN to uvedl turecký ministr obrany Hulusi Akar. Výsledek jednání v Istanbulu označil za významný posun vpřed i generální tajemník OSN António Guterres.
  • Litva se bude řídit dnešním doporučením Evropské komise a umožní, aby se ruské zboží podléhající sankcím Evropské unie tranzitem po železnici dostalo do ruské Kaliningradské oblasti, která je na baltském pobřeží obklopena Polskem a Litvou. Vilnius tak změnil své červnové rozhodnutí, kdy přes litevské území do Kaliningradu zakázal přepravovat zboží, na které se vztahují protiruské sankce EU.