Plyn pro evropský trh po pátečním rekordním závěru na začátku týdne znovu posiluje. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku ráno vzrostla o téměř 13 procent na bezmála 276 eur za megawatthodinu.

Na trhu se nový nárůst cen plynu vysvětluje opětovným přerušením dodávek ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.

V pátek cena plynu vzrostla o 6,8 procenta a zakončila obchodování na 257,40 eura za megawatthodinu. Pouze v období bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině byla cena zemního plynu obchodovaného v Evropě krátce vyšší, když na začátku března dosáhla vrcholu nad 300 eur.

Rusko v pátek oznámilo, že na konci srpna na tři dny přeruší dodávky plynu Nord Streamem 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je pro dodávky ruského plynu do Evropské unie hlavní trasou.

Dodavatel, ruský státní podnik Gazprom, oznámil, že plyn od 31. srpna do 2. září nepoteče kvůli údržbovým pracím. I po jejich skončení má baltským plynovodem proudit denně jen 33 milionů metrů krychlových, což odpovídá 20 procentům kapacity, tedy množství, na které Rusko dodávky zredukovalo už před několika týdny.