Druhému největšímu prodejci stavebního materiálu v Česku, firmě Pro-Doma, jež je zároveň součástí Forbes žebříčku největších rodinných firem u nás, meziročně vzrostl zisk o 30,1 procenta.

Prodejci stavebnin Pro-Doma vzrostly loni tržby na 10,2 miliardy korun. V konsolidaci s firmou Woodcote, kterou společnost Pro-Doma v minulém roce koupila, se tržby zvedly na 13,5 miliardy korun.

Čistý zisk společnosti Pro-Doma stoupl v roce 2021 z předchozích 228 milionu na 586,1 milionu korun, Woodcote vykázal zisk 92,9 milionu korun. Spojení obou firem dosáhlo zisku 679,5 milionu korun. Společnost Pro-Doma to uvedla ve výroční zprávě.

 „Rok 2021 byl z pohledu hospodářských výsledků historicky nejúspěšnějším rokem firmy. Pod výsledky se podepsala zejména opatření předchozích let v podobě digitalizace, transformace interních procesů a změny v obchodní politice,“ uvedl ředitel společnosti Pro-Doma Petr Vaněrka.

Nákup společnosti Woodcote, která je specialistou na suchou stavbu, loni v prosinci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Letos už se spojení podle firmy Pro-Doma projevuje tempem růstu tržeb čtyřicet procent.

V roce 2022 očekává tržby ve výši šestnácti miliard korun a EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, má být cca 1,3 miliardy korun. Loni byl ukazatel EBITDA 1,1 miliardy korun.

 „Rozhodně mají výrobci i prodejci stavebnin velmi dobrý hospodářský rok, i když se ukazuje pokračující koncentrace prodeje směrem k hlavním hráčům na trhu,“ řekl Vaněrka.

V druhé polovině roku už takový nárůst neočekává. Důvodem je podle něj mimo jiné to, že v důsledku vysokých úrokových sazeb zcela zamrzl trh výstavby rodinných domů a končí i korporátní investice.

Letošní rok je podle Vaněrky specifický a výrazně se liší od předchozích let.  „V první polovině roku se zkoncentrovaly prodeje, které mohly z velké části přežít do podzimu,“ řekl.

Dodal, že válka na Ukrajině situaci sice vyostřila a v panice se ještě více zdražovalo, ale dopad na ceny v tuto chvíli nemá válka tak výrazný.

 „To, co rozhodně trh ovlivňuje dramaticky, je na straně výroby energetická krize. Ta šroubuje ceny neúnosně nahoru a stávají se neakceptovanými ze strany kupujících, ale výrobci mají jen jeden prostor, jak to řešit, a to je slevit ze svých zisků,“ uvedl Vaněrka.

Další zdražování cen trh stavebních hmot podle Vaněrky neunese a ceny spíš budou klesat. Trh navíc doplní materiály ze zahraničí.  

„Co se dříve nevyplatilo dovézt, začíná dávat smysl. Je to například polystyren z Polska a věřím, že se další sortimenty budou postupně přidávat,“ řekl Vaněrka. Stavební materiál na trhu podle společnosti Pro-Doma nechybí.

Stavebniny Pro-Doma založil v roce 1990 Josef Mařinec, pětapadesátý nejbohatší Čech, je nováčkem v letošním žebříčku Forbes nejbohatších Čechů. Aktuálně provozují sto prodejen, 44 partnerských a 31 pod hlavičkou Woodcote. Celkem zaměstnávají 1567 lidí.

Společnost Pro-Doma je druhým největším prodejcem stavebnin v Česku. Dominantní je skupina DEK, která měla loni tržby 29,8 miliardy korun a čistý zisk 3,9 miliardy korun.