Společnosti MND spadající do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka a ukrajinský Naftogaz se memorandem zavázaly ke spolupráci při vyhledávání nových ložisek ropy a zemního plynu na Ukrajině. Nově oznámený krok lze vnímat jako jeden z nadějných pokusů o zmaření ruského vydírání v oblasti energetiky.

K podpisu došlo v pražském sídle MND za účasti zástupců ukrajinského velvyslanectví. V průběhu signování bylo konstatováno, že západ Ukrajiny, kde bude geologický průzkum probíhat, je v tomto ohledu značně perspektivní. A také, že využití potenciálu tamních přírodních zdrojů pomůže stabilizovat energetickou situaci na Ukrajině a zvýší i energetickou bezpečnost v Evropě.

MND navíc nejdou do neznámé země. Společnost s bohatými zkušenostmi s těžbou v Česku se už od roku 2014 podílí na průzkumu a těžbě na pěti ukrajinských plynových ložiscích.

Současně se jedná o podporu státu, čelícímu ruské agresi. „Těší nás, že v tak těžkém období můžeme podpořit Ukrajinu a připojit se k novým projektům v oblasti těžby ropy a plynu. Posilování energetické bezpečnosti Evropy je naprosto zásadní a závisí na ní naše budoucnost,“ uvedla Jana Hamršmídová, ředitelka divize Energy společnosti MND.

Její ukrajinský protějšek, ředitel Divize pro průzkum a výrobu Naftogazu Oleg Tolmačev, svými slovy zdůraznil, že společnost nečeká na konec války a i nadále se snaží získávat zahraniční partnery, kteří by pomohli zvýšit ukrajinské zásoby plynu.

„Tahle otázka nabývá na ještě větším významu ve světle ruského vydírání v oblasti energetiky. Na Karpatskou oblast jsme své aktivity již zaměřovali a nyní jde o jeden z nejbezpečnějších regionů, v nichž můžeme spouštět nové projekty,“ prohlásil Tolmačev.

Ukrajinská státní společnost Naftogaz Group je největším producentem plynu ve střední a východní Evropě a zajišťuje více než sedmdesát procent produkce zemního plynu na Ukrajině. Za Naftogaz vstupuje do projektu s MND její firma Ukrgasvydobuvannya (UGV), zabývající se kompletním cyklem činností v ropném průmyslu, od vyhledávání ložisek přes těžbu a zpracování uhlovodíků až po prodej produktů.

UGV navíc dlouhodobě pracuje právě v oblasti, které se čerstvě podepsaná dohoda týká. „Ukrajinská divize MND má už v Karpatech úspěšné průzkumné a těžební projekty a zkušenosti jejích odborníků budou cenné pro společné vyhledávání nových příležitostí,“ míní Hamršmídová.