Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přineslo posledních 24 hodin?

  • Americký prezident Joe Biden se nedomnívá, že Rusko použije ve válce s Ukrajinou jaderné zbraně. Považuje ale za nezodpovědné, že ruský prezident Vladimir Putin o této možnosti mluví. Putin, je racionální aktér, který se však ve své invazi na Ukrajinu výrazně přepočítal. Biden to řekl v rozhovoru, který odvysílala stanice CNN. Schůzku s ruským prezidentem zcela nevylučuje, nyní ale pro ni nevidí důvod.
  • Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov potvrdil dodávku prvního systému protivzdušné obran IRIS-T SLM z Německa. Ukrajinští představitelé vyzvali západní státy k dalším dodávkám protivzdušných systémů po pondělní a úterní vlně raketových útoků ruské armády na ukrajinská města.
  • Ruské raketové útoky od pondělí zasáhly asi třicet procent ukrajinské energetické infrastruktury. Zpravodajské stanici CNN to dnes řekl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko a dodal, že to je poprvé od začátku ruské invaze v zemi, co se Moskva „dramaticky“ zaměřila na energetickou infrastrukturu Ukrajiny.
  • Kyjevu se při výměně válečných zajatců podařilo osvobodit 32 vojáků, oznámil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Mezi propuštěnými jsou podle něj důstojníci, poddůstojníci a řadoví vojáci ukrajinských ozbrojených sil.
  • V důsledku útoku ukrajinské armády na trafostanici v Belgorodské oblasti na západě Ruska je bez dodávek elektrické energie více než 2000 lidí, uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov.
  • Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 (Německo, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Spojené státy a Británie) na mimořádném jednání odsoudila ruské raketové údery na ukrajinské civilisty a uvedla, že ruský prezident Vladimir Putin se za ně bude osobně zodpovídat.
  • Rusko je připraveno posoudit případný návrh na setkání prezidentů Vladimira Putina a Joea Bidena na okraj nadcházejícího summitu skupiny G20, pokud se takový návrh objeví. Prohlásil to v ruské televizi šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.
  • Švédsko nebude sdílet výsledky vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream 1 a 2 s ruskými úřady ani s firmou Gazprom. Podle agentury AP to ve svém pondělním projevu prohlásila švédská premiérka Magdalena Anderssonová. Podle ní je vyšetřování tajné.
  • Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v kazachstánské metropoli Astana. Podle Kremlu je schůzka naplánovaná na čtvrtek 13. října, turecké zdroje dříve hovořily o středě. Turecko, které si v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou zachovává neutrální pozici, obě země vyzvalo, aby co nejdříve uzavřely klid zbraní.