Softwarová divize Volkswagenu Cariad hodlá na čínském automobilovém trhu, který je největší na světě, spojit síly s místní vůdčí firmou na poli umělé inteligence. Volkswagen do společného podniku s čínskou firmou Horizon Robotics investuje 2,4 miliardy eur.

Volkswagen v prohlášení uvedl, že společnosti budou spolupracovat na vývoji technologie, která dokáže integrovat řadu funkcí pro autonomní řízení do jediného čipu. Německý koncern zde bude mít šedesátiprocentní podíl. Podle zdrojů z Volkswagenu má tento krok být ústředním stavebním kamenem v digitalizaci a v čínské strategii. Největší evropská automobilka v Číně realizuje zhruba čtyřicet procent prodejů a polovinu zisku.

Podíl na čínském trhu se Volkswagenu ve dvou předchozích letech snížil, a to především vinou čipové krize. Nabídka polovodičů se podle odhadů koncernu nyní znovu zlepšuje. Problém představovala ale i zvláštní přání čínských zákazníků na zábavní systémy a další palubní software, která se firmě nedařilo uspokojovat. Nabídku přidruženého vybavení je však potřeba zlepšovat a vyvíjet se ji proto chystá přímo v Číně – tedy blízko požadavkům zákazníků.

Společnost Horizon Robotics na svých internetových stránkách uvádí, že mimo jiné dodává společnostem Audi, Continental, Li Auto a SAIC. Investovaly do ní například automobilky BYD či Great Wall a také výrobce čipů Intel. Firma vyvíjí procesory a algoritmy pro funkce automatizovaného řízení a bezpečnost silničního provozu.