Kryptoměnová burza FTX vyhlásila bankrot minulý měsíc. Zakladatel a bývalý ředitel Samuel Bankman-Fried se před několika dny rozhodl, že bude souhlasit se svým vydáním do Spojených států, kde čelí obviněním. Za podvod, konspiraci a praní špinavých peněz mu hrozí desítky let vězení.

Nyní se k obvinění z trestných činů souvisejících s krachem kryptoměnové burzy FTX u soudu v USA přiznali také dva klíčoví spolupracovníci Sama Bankmana-Frieda.

Carolyn Ellisonová působila jako generální ředitelka společnosti Alameda Research – obchodní firmy založené Bankmanem-Friedem. Gary Wang, který byl letos zařazen mezi nováčky na seznamu světových miliardářů, FTX spoluzaložil a pracoval jako technologický ředitel.

Oba se výměnou za zmírnění trestu přiznali k podílu na „podvodu, který přispěl ke kolapsu FTX“. Ellisonová a Wang podle agentury AP podepsali dohodu o spolupráci se soudem v pondělí. Soudce vyzval další lidi, kteří se na podvodu podíleli, aby se urychleně obrátili na soud.

V době zveřejnění informace o přiznání byl třicetiletý Bankman-Fried na cestě do Spojených států. Do té doby žil na Bahamách, kde má FTX sídlo. Zadržen byl začátkem minulého týdne a jeho vydání do USA schválil bahamský soud ve středu. Bankman-Fried sice připustil, že při řízení burzy pochybil a nedokázal pádu FTX zabránit. Údajně ale nechtěl nikoho podvést.

Americké úřady tvrdí, že Bankman-Fried tajně převáděl prostředky klientů FTX do své společnosti Alameda Research a používal je k nezveřejněným rizikovým investicím, okázalým nákupům nemovitostí a velkým politickým darům.