Loni ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru poděkoval Česku za to, že během svého předsednictví podporovalo Ukrajinu na její cestě do Evropské unie.
  • Dle průzkumu ukrajinské sociologické společnosti Rating je 97 procent Ukrajinců přesvědčeno, že jejich země dokáže Rusko porazit. Přes 82 procent respondentů věří, že se válka vyvíjí pro Ukrajinu příznivým směrem. Dvě třetiny dotázaných jsou přesvědčeny, že rok 2023 bude lepší než ten minulý.
  • Ukrajinská armáda na síti Telegram uvedla, že její útok raketomety HIMARS na Nový rok ve městě Makijivka v Doněcké oblasti zabil 400 ruských vojáků. Informaci však zatím nelze nezávisle ověřit.
  • Ruská armáda v noci na pondělí opět ostřelovala Kyjev a jeho okolí bezpilotními letouny. Cílila na kritickou infrastrukturu, v důsledku čehož byly přerušeny dodávky elektřiny a tepla. Protivzdušná obrana hlásí sestřelení více než dvou desítek cílů.