Je považována za jednu z nejlepších restaurací na světě, koncem roku 2024 však Noma sídlící v dánské Kodani permanentně zavře. Její zakladatel a šéfkuchař René Redzepi oznámil, že místo tříhvězdičkové michelinské restaurace se z prostoru stane potravinářská laboratoř vyrábějící pokrmy a produkty pro e-commerce platformu Noma Projects.
Dánský šéfkuchař, který je průkopníkem filozofie nové nordické kuchyně a menu restaurace se pod jeho vedením vyznačuje především prvky lokálnosti a sezonnosti, pro The New York Times uvedl, že podnik momentálně není schopný udržet fine dining na nejvyšší úrovni.
Důvodem jsou především mzdy zaměstnanců, jejichž počet se pohybuje okolo stovky, v kombinaci s vysokými náklady i časovou náročností na produkci.
„Je to neudržitelné, finančně a emocionálně to prostě nefunguje,“ řekl Redzepi o moderním modelu fine diningu, který pomohl vytvořit a nyní je potřeba ho přehodnotit.
Noma poprvé otevřela v roce 2003. Za dobu svého fungování byla vyhlášena nejlepší světovou restaurací pětkrát, konkrétně v letech 2010, 2011, 2012, 2014 a 2021. Uzavřena byla již jednou, v roce 2016. Před přestěhováním na nové místo v Kodani a opětovné spuštění v roce 2018 se objevila jako pop-up v Austrálii, Japonsku a Mexiku.