Na brněnské letiště se loni vrátili po dvou covidem poznamenaných sezonách cestující. Letiště Brno jich odbavilo 471 811, což je o 153 procent víc než o rok dříve a zhruba na úrovni let 2017 a 2018 a o sedmdesát tisíc méně než v posledním předcovidovém roce 2019.

Prázdninová sezona, tedy červenec a srpen, byla nejsilnější v historii, uvedl vedoucí úseku provozu Radek Lang. Z Brna se létá téměř výlučně charterovými lety na dovolenou, pravidelná linka z Brna létala loni jediná do Londýna.

Když už se v minulých letech nedařilo přivést do Brna žádnou další pravidelnou linku, zvětšoval se alespoň počet destinací pro charterové lety. Letos se bude létat do 29 míst a mezi novinky patří Madeira, Albánie či Kapverdy. Loni byla nejoblíbenější turecká Antalya, egyptská letoviska Hurghada a Marsa Alam či bulharský Burgas. Od konce března letos přibude pravidelná linka pro letní letový řád do italského Bergama.

Dlouhodobě stabilně na brněnském letišti funguje nákladní doprava. Operují zde dvě společnosti FedEx a DHL, které odsud létají na svá centrální překladiště v Paříži a Lipsku. Díky nákladní dopravě se dařilo překlenout covidové období, kdy byla osobní doprava extrémně utlumená.

„Komerční lety s cestujícími pro nás samozřejmě zůstávají stále hlavní prioritou. Nákladní lety ale účinně doplňují naší dlouhodobou strategii udělat z brněnského letiště multifunkční komplex pro všechny druhy letecké dopravy. Rekordním rokem v množství odbaveného nákladu byl přirozeně rok 2021, jelikož pandemie vývoji trhu v tomto sektoru přála. Celkové číslo odbaveného nákladu za rok 2022 bylo 11 222 tun,“ uvedl Lang.