Je to docela dobrá otázka pro zeměpisné kvízy – víte, která stavba je v Evropské unii nejvyšší ze všech? Nachází se ve Varšavě a když do ní vstoupíte, uvidíte ihned šikovnost rukou ze Zlína.

Polsko nespí a jeho metropole už vůbec ne. Nedaleko hlavního nádraží Warszawa Centralna vyrostl komplex Varso Place a v něm se do výšky 310 metrů tyčí Varso Tower. Převyšuje mrakodrapy finančního centra ve Frankfurtu či v bankovní čtvrti Madridu, dokonce je nepatrně vyšší i než londýnský The Shard, takže by na unijní primát dosáhla i v časech před brexitem.

A tato mimořádná stavba nese český podpis – zásluhou nových turniketů od zlínské firmy Cominfo.

„Varso Tower se stala ikonou pulsujícího polského hlavního města, je symbolem 21. století a výraznou roli v ní hraje i špičková česká stopa, což nás pochopitelně těší. Společně s kolegy pracujeme na tom, abychom zajistili přístup i do dalších monumentálních světových staveb,“ uvedl Jarmil Vlček, CEO společnosti.

Turnikety společnosti Cominfo v polské Varso Tower, nejvyšší budově Evropské unie

Výši této zakázky firma nekomentuje, jinak jsou ale její výsledky známé. A naznačují, proč si je vybrali i z Varso Tower – roční obrat Cominfa se vyšplhal už na 430 milionů korun a jak Vlček nedávno popsal v rozhovoru pro Forbes, EBITDA je vždy dvouciferná a hrubý zisk je naplánován nad čtyřicet procent.

Finanční úspěchy vycházejí z úspěšného portfolia. Díky němu má firma zakázky od USA po Nový Zéland, na největším kanadském letišti v Torontu, v Kataru, Singapuru nebo Austrálii. A díky němu svými turnikety osadila věže Petronas Towers v Kuala Lumpuru, svého času vůbec nejvyšší budovy světa.

Na tomto místě v Malajsii se shodou okolností natáčel šlágr Mission Impossible. Pro firmu sídlící ve Zlíně poblíž řeky Dřevnice naopak už byznysová mission impossible takřka neexistuje. Troufají si i na ty největší projekty.

„Jsme hrdí na to, že jsme přispěli do mozaiky unikátní evropské stavby, potvrdili jsme tak naši příslušnost ke světové špičce v oboru,“ říká Vlček. „Přidanou hodnotou projektu je pro nás navíc důraz zainteresovaných na minimalizaci ekologické stopy a negativních dopadů výroby produktů na životní prostředí. To je filozofie, se kterou se plně ztotožňujeme.“

Po revoluci Cominfo začalo jako distributor počítačů, tyhle časy jsou však dávno pryč. Firma má mimo jiné vlastní vývoj a používá nejvyspělejší technologie, proto ji v roce 2019 koupil švédský globální gigant Gunnebo. Od té doby Cominfo funguje v modelu, který v Česku ztělesňuje Škoda Auto – sice se zahraničním majitelem, ale nadále pod vlastní značkou a se sídlem ve Zlíně, což se dle dohody nikdy měnit nebude.

„To byly naše zásadní podmínky a majitel drží slovo,“ oceňuje Vlček.

A oni tím pádem nadále dělají to, v čem jsou nejlepší. Ve Varso Tower například díky jejich turniketům funguje automatické přivolávání výtahů – jakmile je návštěvník ověřen, výtah už na něj čeká a odveze ho do konkrétního patra, kam má povolen vstup. Žádné mačkání tlačítek, takto vypadají možnosti roku 2023.

„Rádi zákazníkům podobně jako ve Varšavě zprostředkujeme turniket ve specifické povrchové úpravě, aby ladil s recepcí, opatřený světelnou navigací nebo speciálními zvukovými efekty, v zaobleném či hranatém tvaru, s prosklenými bočními panely nebo libovolnou šířkou průchodu,“ uzavírá Vlček.