Společnosti GasNet, která je největším distributorem plynu v Česku, v loňském roce klesl čistý zisk na 1,89 miliardy korun, což je meziročně o 35 procent méně. Snížily se i tržby podniku, meziročně o sedm procent na 14,4 miliardy korun. K poklesu přispělo hlavně snížení spotřeby plynu kvůli teplejší zimě a úsporám koncových zákazníků. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin. Na výsledky GasNetu dnes upozornil server E15.cz.

V loňském hospodaření se podle společnosti výrazně projevily důsledky konfliktu na Ukrajině a s nimi související energetická krize. Ta vedla ke snížení spotřeby plynu, firma proto loni distribuovala meziročně o pětinu méně plynu – konkrétně 64,7 terawatthodiny.

Podle společnosti byl loňský rok zároveň impulzem k urychlení příprav na přechod na nové trendy, jako je například distribuce obnovitelných a nízkouhlíkových plynných paliv, uvedla firma ve výroční zprávě.

Skupina GasNet je provozovatelem největší plynárenské distribuční soustavy v ČR. Zajišťuje dodávky zemního plynu pro více než 2,3 milionu zákazníků. Podíl GasNetu na distribuci zemního plynu v Česku je podle firmy asi osmdesát procent, společnost spravuje 65.000 kilometrů plynovodů.

GasNet zajišťuje dodávky zemního plynu domácnostem a firmám na celém území České republiky kromě Prahy a Jihočeského kraje. V Česku působí tři provozovatelé plynových distribučních soustav. EG.D (dříve E.ON Distribuce) pokrývá Jihočeský kraj, Pražská plynárenská Distribuce hlavní město.