Společnost Axa Investment Managers, která je realitní divizí francouzské pojišťovny Axa, koupila od developerské společnosti Nexity pozemek nedaleko Paříže, na kterém se nachází jedno z největších filmových studií ve Francii.

Je to první transakce firmy v rychle rostoucím odvětví filmové a seriálové produkce, uvádí se v pondělním sdělení společnosti. Cena nebyla zveřejněna, podle listu Financial Times ale hodnota transakce činí 150 milionů eur, tedy 3,5 miliardy korun.

Společnost koupila pozemek o rozloze 12 hektarů v Bry-sur-Marne a Villiers-sur-Marne východně od Paříže.

Ve filmových ateliérech Bry-sur-Marne se natáčely mimo jiné film režisérky Sofie Coppolové z roku 2006 Marie Antoinette, jedna série Hunger Games a letošní film Asterix a Obelix: Říše středu.

„Byla to vzácná příležitost získat jedno z největších studií ve Francii, blízko centra Paříže, s kvalitní infrastrukturou a potenciálem rozšířit areál tak, aby vyhovoval rychle rostoucí poptávce,“ uvedl manažer John O’Driscoll. Firma tam plánuje uskutečnit významný rozvojový program, který umožní více než zdvojnásobit produkční kapacitu.

Více z tématu
Den, kdy VHS vyrazilo na zteč. Kazety nám daly vzpomínky, Tarantina i Netflix

Filmové ateliéry se staly oblíbenou investicí na trhu pro realitní investory, kteří hledají příležitosti k růstu mimo tradiční sektor, jako jsou kanceláře a maloobchodní prostory. Ty těžce zasáhl nový trend, který nastartovala pandemie nemoci covid-19, a s ním spojená práce z domova a nákupy přes internet.

Poptávku po prostorech pro filmová studia podle investorů podpořil růst streamovacích služeb, jako je například Netflix. Tyto prostory se rychle staly nedostatkovým zbožím, zvláště ty, které se nacházejí v blízkosti velkých měst.

Nicméně investice přichází také v době, kdy se očekává, že streamovací společnosti a další tvůrci obsahu výrazně sníží tvorbu původních televizních pořadů, protože se v době hospodářského útlumu snaží snížit náklady.