Britský vývojář čipů Arm, spadající pod japonskou Softbank, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale neuvedl. Očekává se však letošní největší primární veřejná nabídka akcií.

Vstup společnosti, jejíž technologie se nacházejí v drtivé většině chytrých telefonů, by mohl přivést zpět k životu aktuálně skomírající trh s primárními emisemi akcií. Několik významných startupů za poslední rok odložilo plány na prodej akcií na burze kvůli přílišnému kolísání cen.

Z burzovního prospektu vyplývá, že společnost zaznamenala za rok do posledního března pokles tržeb o jedno procento na 2,68 miliardy dolarů (59 miliard korun). Na vině je zejména propad globálních dodávek chytrých telefonů.

Tržby za druhé čtvrtletí pak klesly o 2,5 procenta na 675 milionů dolarů. Firma ale vytváří stabilní zisk: v uplynulém finančním roce činil 524 milionů dolarů, o rok předtím 549 milionů.

Společnost Arm odhaduje, že ji trh ocení na šedesát až sedmdesát miliard dolarů (až 1,5 bilionu korun). Softbank firmu koupil v roce 2016 za 23,4 miliardy liber (zhruba 659 miliard korun), předtím se s jejími akciemi obchodovalo osmnáct let v Londýně i New Yorku.

Design z dílen Armu je využíván u čipů, vyráběných většinou velkých světových polovodičových společností včetně Intelu, AMD, Nvidie či Qualcommu. V chytrých telefonech se prosazuje na úkor čipových řešení od Intelu – částečně proto, že spotřebovává méně energie.