Globální obchod se zbožím v období duben až červen oživl díky vysoké poptávce po automobilech. Vyplývá to z nejnovějšího barometru obchodu, který zveřejnila Světová obchodní organizace (WTO). Zatím není jisté, zda bude oživení trvalé, protože vývozní objednávky jsou slabé.

Hodnota ukazatele, který sleduje vývoj globálního obchodu se zbožím, se zvýšila na 99,1 bodu z loňských 95,6 bodu. To naznačuje, že obchod se zbožím ve druhém čtvrtletí po dvou čtvrtletích poklesu vzrostl, ale zůstává mírně pod trendem, uvedla WTO.

Objem obchodu se zbožím se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o jedno procento a mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Prodloužil se tak pokles, který začal ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022. K propadu podle WTO přispělo několik faktorů, včetně vysokých cen potravin a energií souvisejících s válkou na Ukrajině a přísnější měnové politiky zaměřené na boj s inflací ve vyspělých ekonomikách.

Většina dílčích indexů, které jsou součástí barometru, se pohybovala mírně pod trendem. Patří mezi ně index vývozních zakázek, index kontejnerové přepravy, index letecké dopravy a index surovin. Nad trendem byl index automobilových výrobků, jehož hodnota činila 110,8 bodu. Rostoucí vývoz automobilů přispěl k silnějšímu než očekávanému růstu hrubého domácího produktu Japonska v první polovině letošního roku. Vývoz automobilů byl také vzácnou podporou pro čínskou ekonomiku, která se v posledních letech snaží nabrat dynamiku.

Barometr obchodu se zbožím je předstihový ukazatel světového obchodu, který v reálném čase poskytuje informace o trajektorii obchodu se zbožím ve srovnání s posledními trendy. Hodnoty nad sto signalizují expanzi nad trendem, hodnoty nižší než sto ukazují růst pod trendem. Jeho cílem je spíše předvídat body obratu a měřit dynamiku růstu světového obchodu, než poskytovat konkrétní krátkodobou prognózu.