Společnost Rolex koupí maloobchodního prodejce luxusních hodinek Bucherer AG. Firma to oznámila v pátečním sdělení. Největší světový výrobce luxusních hodinek tak poprvé získá významnou pozici v maloobchodním prodeji. Pod kontrolou bude mít více než sto prodejen firmy Bucherer po celém světě.

Finanční podmínky nebyly zveřejněny, podle analytika investiční společnosti Vontobel může být hodnota společnosti Bucherer zhruba čtyři miliardy švýcarských franků, tedy 100,9 miliardy korun, uvedla agentura Bloomberg.

Prodejny Bucherer budou nadále fungovat nezávisle a zachovají si i název. Budou také nadále prodávat hodinky i jiných značek.

Pro obě firmy, které úzce spolupracují od roku 1924, je akvizice logickým krokem, řekl analytik firmy Vontobel Jean-Philippe Bertschy. Krok ale vyvolal mezi investory obavy o dodávky hodinek Rolex do jiných obchodů.

Rolex uvedl, že rozhodnutí o převzetí firmy Bucherer bylo učiněno poté, co rodina kontrolující maloobchodní firmu se rozhodla, že ji prodá. Vztahy se současnými maloobchodními partnery se podle Rolexu nezmění. I tak to znamená strategický posun pro největší švýcarskou značku hodinek, která dlouho tvrdila, že nebude prodávat své hodinky přímo spotřebitelům.

V současné době je na světě pouze jeden obchod vlastněný a provozovaný přímo firmou Rolex, a to v jejím domovském městě, tedy v Ženevě. Dohoda s Buchererem poskytne firmě přímé napojení na zákazníky a větší kontrolu a dohled na distribucí i stanovováním cen za prodej použitých hodinek.

Rolex vstoupil na trh s použitými hodinkami loni, kdy začal vydávat certifikáty pro své použité hodinky prostřednictvím prodejců, jako je Bucherer, což byl rovněž pro analytiky a investory překvapivý krok.

Poptávka po nejoblíbenějších modelech firmy Rolex, jako je Daytona, GMT a Submariner, značně převyšuje nabídku, přestože firma ročně vyrobí více než jeden milion hodinek a její tržby přesahují devět miliard franků.

Autorizovaní prodejci mají pro nejžádanější modely čekací listiny a zákazníci mohou na některé modely čekat měsíce i roky. Hodinky Rolex také dominují trhu s použitými hodinkami.