Premiér Petr Fiala potvrdil informace serveru E15.cz, že se sejde s generálním ředitelem Volkswagenu Oliverem Blumem. Před dnešním odletem na summit Evropské unie z pražského letiště ve Kbelích novinářům řekl, že tématem přirozeně bude i možné umístění továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory na Plzeňsku.

Fiala nedávno řekl, že je nutné, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Podle E15.cz je jednání naplánované na pondělní odpoledne. „Mohu potvrdit informaci, že budu jednat se šéfem Volkswagenu. A když budu jednat se šéfem Volkswagenu, tak budu samozřejmě také mluvit a jednat i o zamýšleném projektu gigafactory v Česku,“ uvedl dnes bez dalších podrobností Fiala.

Premiér před dvěma týdny na dotaz ČTK řekl, že čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny, se blíží ke konci. Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Volkswagen s Českem jedná o areálu armádního letiště v Líních u Plzně. Podle Fialy příprava oblasti pro případné umístění továrny přináší české vládě politické i ekonomické náklady.

„Musí to vést k nějakému výsledku v dohledném čase. I mně se zdá, že čas, po který můžeme mít připravenu tuto lokalitu, můžeme dál jednat, se pomalu blíží ke konci,“ řekl před dvěma týdny premiér.

Thomas Schmall z představenstva Volkswagenu ale podle DPA ve stejné době uvedl, že na rozhodnutí není žádný spěch. V nejzazším případě podle něj může koncern rozhodnout v roce 2025. Frankfurter Allgemeine Zeitung před dvěma týdny nicméně s ohledem na chystanou Blumeho návštěvu poznamenal, že věci se možná daly do pohybu.

VW vybírá mezi Polskem, Maďarskem a Líněmi, kde by továrna zaměstnala do 4000 lidí. Její stavbu odmítají místní aerokluby a piloti využívající záložní armádní plochu, v některých okolních obcích se podepisuje petice proti stavbě.

Stát investici podporuje, chce v místě postavit strategický podnikatelský park. Vláda loni v červenci stanovila klíčové stavby v lokalitě a je připravena dát na ně devět miliard korun.