Americký miliardář a podnikatel Elon Musk v pondělí při návštěvě Izraele slíbil, že bez souhlasu tamní vlády neaktivuje pro Pásmo Gazy internetovou službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX.

Musk, který je podle Forbes druhým nejbohatším člověkem na světě, se v pondělí setkal mimo jiné s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který ho zavedl i do jednoho z kibuců, jenž se 7. října v izraelském pohraničí staly terčem útoku palestinského hnutí Hamás vládnoucího v Pásmu Gazy. Informoval o tom izraelský zpravodajský server Ynet.

Netanjahu s Muskem, oba v neprůstřelných vestách, navštívili v pondělí kibuc Kfar Aza. Musk si podle Ynetu natáčel zničený kibuc na mobilní telefon.

Z kibucu odjeli oba do izraelského parlamentu a později má Musk na programu setkání s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem v Jeruzalémě. Setkání by se měli zúčastnit i příbuzní lidí unesených 7. října Hamásem do Pásma Gazy.

Už ráno izraelské ministerstvo komunikací oznámilo, že se s Muskem dohodlo, že jeho síť Starlink nebude aktivována v Izraeli ani v Pásmu Gazy bez souhlasu izraelské vlády.

Minulý měsíc totiž Musk prohlásil, že pomůže s obnovením spojení v Pásmu Gazy, které tam bylo v důsledku bojů několikrát přerušeno, aby umožnil koordinaci humanitární pomoci a záchrany civilistů.

Návštěva Izraele má podle serveru Ynet Muskovi vylepšit image poté, co ho židovská sdružení obvinila z antisemitismu. Musk například tento měsíc reagoval na příspěvek na své sociální síti X, v němž uživatel platformy napsal, že Židé podporují „nenávist vůči bělochům“. Musk k tomu připojil souhlasnou reakci.

Musk také kritizoval židovskou organizaci Anti-Defamation League, která tvrdí, že na jeho platformě X se po začátku izraelské války s Hamásem v Pásmu Gazy výrazně zvýšil počet antisemitských příspěvků.

Tento měsíc také společnosti Apple, Disney, Warner Bros Discovery či Lionsgate pozastavily marketing na síti X kvůli tomu, že se jejich reklamy začaly objevovat u příspěvků s antisemitským obsahem.

Platformu X, dříve známou jako Twitter, převzal Musk loni v říjnu. Za jeho působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků, což podle kritiků otevřelo cestu k nenávistným projevům nebo šíření nepravdivých informací. Síť se kvůli oslabenému moderování obsahu potýká s odchodem inzerentů.