Družstevní síť COOP, která provozuje prodejny převážně v menších městech a ve větších vesnicích, plánuje kromě rozvoje automatizovaných prodejen i rozvoj malých kaváren přímo v prodejnách.

Vytváří také franšízové prodejny, na jejichž provozu se podílí s danou obcí, řekl 29. listopadu na brněnské konferenci Očekávaný vývoj v potravinářském průmyslu ředitel rozvoje a marketingu Lukáš Němčík.

Rozvoj automatizovaných prodejen je podle COOP úspěšný koncept, příští rok v létě už jich chce mít družstvo nejméně sedmdesát. Ještě na začátku podzimu mluvil Němčík o padesátce. Jde tak o více než dvojnásobný růst proti aktuálnímu stavu.

„Nečekali jsme, že boom bude tak velký,“ řekl Němčík. Dodal, že lidé si bezobslužné obchody oblíbili a zároveň je jejich provoz velmi bezpečný. „Když jste v obchodě sám a při příchodu jste identifikován, krádež si rozmyslíte. Navíc jste za zavřenými dveřmi a při odchodu musíte počkat, než se vám znovu otevřou.“

„Odhaduji, že podíl krádeží v běžném a automatizovaném provozu je tak pět ku jedné,“ doplnil Němčík. V automatizovaném obchodě sleduje pohyb zákazníků umělá inteligence. Při nestandardním dění upozorní dispečera, který vyhodnotí, zda je třeba zasáhnout.

Druhým krokem k budoucnosti prodejen na malých městech a na venkově je integrace kavárny přímo do prodejny. I tento koncept se na prvních místech velmi osvědčuje.

„V těchto sídlech kavárny nejsou, hospoda otevírá až odpoledne a procházet se po návsi také není to nejlepší. Když se chtějí lidé na hodinu potkat, tak žádnou možnost nemají. Chceme tím vytvořit místo pro komunitní setkávání. V prodejně máme sladký i slaný sortiment, stačí tam umístit kávovar, ve větších prodejnách můžeme zařídit i rozpékání,“ uvedl Němčík. Připomněl, že i v případě kaváren jde družstvo cestou lokálních zdrojů a kávu do nich dodávají místní pražírny.

Družstvo se podle Němčíka pustilo také do vytváření sítě franšízových obchodů, které však nenabízí právnickým osobám, ale výhradně obcím.

„Obce hradí náklady na prostor a obsluhu, my prodejnu vybavíme a zásobujeme a děláme účetnictví. Jedna z prvních na Orlickoústecku v malé obci funguje celý den v bezobslužném režimu. Jen paní z knihovny přijde ráno na dvě hodiny poklidit a připravit zboží a starosta se rozhodl pro minimální marži,“ řekl Němčík.

„Zboží je tu tak levnější než v okolí, takže místní si velmi rychle zvykli, že zde mohou za dobrou cenu nakoupit, nemusí jezdit do okolí a tržby odpovídají prodejnám ve větších obcích,“ dodal.

Pod značkou COOP funguje v republice zhruba 2500 prodejen. Letos se prodejní síť rozrostla o šedesát prodejen, které družstevní síť koupila od krachující společnosti ROSA market, která provozovala prodejny Enapo.