Podle ukrajinského prezidenta Zelenského se s příchodem zimy válka ocitla v nové fázi. Čečenský vůdce zase prohlásil, že je připraven poslat své další bojovníky na pomoc Rusku, a Poslanecká sněmovna schválila pokračování výcviku ukrajinských vojáků v Česku. Co přinesl týden v dění kolem ukrajinského konfliktu?

  • Slovenská blokáda na hranicích s Ukrajinou. Slovenští dopravci v pátek odpoledne na protest proti levné ukrajinské konkurenci zahájili předem ohlášenou blokádu jediného silničního hraničního přechodu pro kamiony mezi Slovenskem a Ukrajinou ve Vyšném Nemeckém. Chtějí tím také podpořit své polské kolegy, kteří ze stejného důvodu začali s blokováním hranic už v listopadu.
  • Výbuch na trati z Ruska do Číny. Ukrajinská tajná služba SBU zorganizovala výbuch, který ze středy na čtvrtek ochromil dopravu na železniční trati na ruském Dálném východě, tvrdí s odvoláním na své zdroje Ukrajinska pravda. Trať podle nich představuje důležité spojení Ruska s Čínou.
  • Záporožská elektrárna na pokraji obří nehody. Jaderná elektrárna, kterou kontrolují Rusové, se v noci na sobotu ocitla na pokraji jaderné nehody kvůli výpadku proudu. „Uplynulou noc v Záporožské elektrárně nastala totální porucha,“ oznámila ukrajinská společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před ruskou invazí, v sobotu na síti Telegram. Dodávky elektrárny byly obnoveny po několika hodinách.
  • Podle Zelenského je válka v nové fázi. „Válka s Ruskem se s příchodem zimy ocitla v nové fázi, a byť letní ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky, Ukrajina se nevzdává,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň pronesl, že se soustředí na posílení domácí zbrojní výroby. Kyjev se proto obrací na spojence, aby mu poskytli výhodné půjčky a licence na výrobu a opravy svých zbraní.
  • Ruská pomoc od Čečenců. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov prohlásil, že dalších tři tisíce jeho bojovníků jsou připraveny jít bojovat na Ukrajinu a být součástí nových jednotek sil ruského ministerstva obrany a ruské národní gardy.
  • Sestřelení jednadvaceti ruských dronů a tří raket. Ukrajina oznámila za úterní noc sestřelení celkem jednadvaceti dronů, se kterými na napadenou zemi zaútočily ruské síly. Za noc byly také zničeny tři přilétající rakety Ch-59. Ruské drony mířily především na Chmelnyckou oblast na západě Ukrajiny a rakety Ch-59 na jih země.
  • Výcvik vojáků v Česku. Výcvik ukrajinských vojáků v Česku bude moci pokračovat i v příštím roce. Sněmovna v úterý tento vládní návrh schválila nadpoloviční většinou.
  • Útočné oddíly na levém břehu Dněpru. Ukrajinská armáda posílá nové útočné oddíly na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti. Podle zdrojů je na levém břehu Dněpru u obce Krynky asi tři sta až čtyři sta ukrajinských vojáků. Levobřežní část Chersonské oblasti ovládá Rusko, ukrajinským silám se ale podařilo během podzimu získat na levém břehu určité pozice právě u obce Krynky.