Ministerstvo pro místní rozvoj vyčlenilo pro samosprávy dvě stě milionů korun na obnovu po povodních a dalších pohromách. Program Živel vyhlásí v pondělí 8. ledna, žádosti začne přijímat 1. února 2024.

MMR o tom informovalo 27. prosince v tiskové zprávě. Úřad tím reaguje na rozvodnění některých toků a nejvyšší stupeň povodňové aktivity na mnoha místech v Česku.

„Původně jsme s otevřením Živlu počítali až ve druhém čtvrtletí, ale některé obce se se škodami potýkají už teď a jinde povodně stále hrozí,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Cílem programu je přispět k obnově obecního a krajského majetku poškozeného živelní nebo jinou pohromou prostřednictvím investiční nebo neinvestiční dotace na rekonstrukci a opravu. Dotace může pokrýt až sedmdesát procent škod do maximální výše deseti milionů korun.

„Jde o systémovou změnu. Nebudeme s přípravou čekat na to, až dojde k pohromě, ale budeme pružně reagovat na aktuální potřebu. Ministerstvo pro místní rozvoj bude mít vždy na začátku roku připravený program, ze kterého mohou samosprávy získat podporu třeba v případě rozsáhlého požáru nebo právě povodní,“ dodal Bartoš.

Situace na tocích v Česku se zvolna uklidňuje, míst s povodňovým stavem ubylo pod stovku. Dnes ráno jich bylo devadesát dva, třetí stupeň povodňového ohrožení platil na devíti místech, pět z toho je na Labi. Hladiny tam mají setrvalý stav nebo klesají.

Mírný vzestup hladiny meteorologové očekávají kvůli dotékání vody z povodí na středním a dolním toku Labe. Jejich výstraha před rozvodněnými toky kvůli tání sněhu a dešti platí do odvolání na většině území republiky.