Po slabších letech fotbalová Sparta povstala a je znovu magnetem na úspěchy. Každý domácí zápas má vyprodaný, obhájila domácí mistrovský titul a navrch se stala vítězem národního poháru. Není divu, že se CEO klubu Tomáš Křivda během natáčení dnešního Byznys podcastu většinu doby usmíval.

Generálnímu řediteli letenského klubu příliš nekazí náladu ani skutečnost, že Sparta se dlouhodobě pohybuje ve finanční ztrátě – ta zatím poslední zveřejněná, která se týká sezony 2022/2023, přesahuje 250 milionů korun.

„Je jisté, že právě dobíhající ročník přinese lepší čísla,“ tvrdí Křivda a na mikrofon vysvětluje důvody tohoto přesvědčení stejně jako to, kde se ztráty berou a proč nejsou pro Spartu fatální.

Křivda dále poměrně obsáhle popisuje příčiny fanouškového boomu a vyvrací zažitou představu, že pro tuzemské kluby jsou příjmy z merchandisingu zcela zanedbatelnou položkou. „Díky merchandisingu přitékají do klubové poklady desítky milionů korun ročně,“ pochvaluje si.

Následně se v souvislosti s plány na nový domov fotbalové Sparty přenesl Křivda k podstatně větší sumě: stadion na Strahově, na který se klub z Letné v horizontu deseti let přemístí, vyjde Spartu na 4,5 miliardy.

Proč je přesun Sparty z tradiční Letné nutností? Kteří klíčoví muži stojí za aktuálním vzestupem? Odejde z týmu kapitán Ladislav Krejčí? A co trenér Brian Priske? Jaké aspekty jsou pro Spartu zásadní, aby profitovala? I o tom jsme si povídali v podcastu.