Americký dolar v pondělí klesl na třítýdenní minimum. Dolů mu pomohla data o výdajích ve výrobě a ve stavebnictví, která byla slabší, než se čekalo. To podpořilo očekávání, že americká centrální banka letos povzbudí zpomalující ekonomiku snížením úrokových sazeb.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ztrácí před šestou hodinou večerní půl procenta na 104,15 bodu.

Americký Institut pro řízení dodávek uvedl, že jeho index nákupních manažerů pro zpracovatelský průmysl v květnu klesl na 48,7 bodu z dubnových 49,2 bodu. Na maximu 50,3 bodu byl v březnu. Stavební výdaje ve Spojených státech se také neočekávaně snížily.

V dubnu klesly o desetinu procenta po březnovém poklesu o dvě desetiny procenta. Dolar v květnu zaznamenal první měsíční pokles v tomto roce. Oslabila ho změna očekávání ohledně toho, kdy a o kolik Fed sníží sazby.

Euro mělo k dolaru ve stejný čas k dobru čtyři desetiny procenta, prodávalo se za 1,0890 dolaru. Od japonského jenu dolaru odepisoval osm desetin procenta na 156,05 JPY.