V Česku vznikl světový unikát, který by mohl být dalším potřebným dílem v honbě za udržitelným stravováním. Firma Sens, za níž stojí člen 30 pod 30 z roku 2021 Radek Hušek a jeho parťák Daniel Vach, vytvořila první cvrččí jerky.
Startup, který léta z tohoto druhu hmyzu vyrábí protein pro tyčinky nebo těstoviny, čímž si dokázal vysloužit finanční podporu i několika českých miliardářů, revoluční produkt vyvíjel přes dva roky. Výsledkem je potravina, která je nejen výživná a šetrná k životnímu prostředí, ale také levnější než tradiční varianta z hovězího masa.
Jerky z cvrčků, které se vzhledem i chutí podobají opravdovému sušenému masu, jsou vyrobeny ojedinělou technologií z cvrččího proteinu a rostlinných bílkovin. „Na dva naše balíčky cvrččích jerky ale spotřebujeme téměř o tři tisíce litrů vody méně a vyprodukuje se také stokrát méně CO2,“ tvrdí spoluzakladatel Sens Radek Hušek.
Cvrččí jerky plánují Sens prodávat v kamenných obchodech nebo i na čerpacích stanicích, kde jsou hovězí nebo krůtí jerky velmi oblíbené. Jako první ho na trh uvede společnost Rohlík.cz, se kterou Sens spolupracuje již sedm let.
Sens, která loni utržila z prodejů svých výrobků kolem pětadvaceti milionů, vznikla se záměrem zasadit se o revoluci na poli udržitelné výroby jídla. Na trh totiž přinesla produkty z komponentu, který je pro kvalitní obsah bílkovin, tuků, vlákniny i svou šetrnost k životnímu prostředí označován za superpotravinu budoucnosti.
Pro svou myšlenku nadchli Hušek a spol. spoustu výrazných tuzemských investorů, jako jsou fondy Presto Ventures, Reflex Capital Ondřeje Fryce a UP21 Karla Janečka nebo Michal Dědek z SFG, kteří do něj vložili v souhrnu vyšší desítky milionů korun.
Dosud firma vyprodukovala přibližně dvacet tun cvrččího proteinu, z nějž už vyrábí nejen těstoviny, proteinové tyčinky a nápoje, ale také oříšková másla, snídaňové kaše nebo instantní outdoorová jídla.