Evropská komise brzy oficiálně zahájí hloubkové vyšetřování navrhovaného prodeje části telekomunikačních aktiv české skupiny PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku společnosti Emirates Telecommunications Group Company z emirátu Abú Zabí, která působí pod značkou e&. Vyšetřování se zaměří na to, zda kupec nevyužil státní dotace. S odvoláním na informované zdroje to 8. června napsal britský list Financial Times.

Bude to první vyšetřování za využití nových pravomocí podle nařízení o zahraničních dotacích při akvizici, píše Financial Times. Dosud se pravidla státní podpory vztahovala pouze na vlády zemí Evropské unie. Podle zdrojů se očekává, že vyšetřování bude oznámeno v pondělí. Termín však není jistý.

Společnost e&, která je pod kontrolou státu a která byla dříve známá jako Etisalat, se loni dohodla, že zaplatí 2,2 miliardy eur (54,3 miliardy korun) za převzetí kontrolního podílu v telekomunikačních aktivech PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

Evropská komise má však obavy, že společnost, aby mohla transakci dokončit, obdržela státní peníze, které by mohly být nespravedlivou dotací. Evropská komise se také obává, že by státní peníze mohly e& pomoci omezit konkurenty v EU, píše britský list.

Zahraniční nabyvatelé majetku v EU nikdy předtím nepodléhali omezením podobným režimu státní podpory, jehož cílem je hlídat, zda členské státy neposkytly finanční výhody svým národním společnostem.

Nařízení EU o zahraničních dotacích bylo přijato loni s cílem zajistit, aby podniky mimo unii také neměly při nákupu evropských aktiv nespravedlivou výhodu od bohatých vlád, jako je Čína.