Začínala jako řadová sestra, ale postupem let se vypracovala až na šéfku zdravotnické skupiny Penta Hospitals, která letos plánuje více než sedmimiliardové tržby. Dnes Barbora Vaculíková otáčí kormidlem skupiny nejen k rozšiřování počtu lůžek, ale zejména k navazující domácí péči.

„Právě s demografií, tedy stárnutím populace, ale i s nemocností lidí způsobenou epidemií dneška, což je obezita, schopnost lidí uzdravit se v krátké době na akutním lůžku postupně klesá. To znamená, že systém musí být schopný poskytnout pacientovi tu návaznou péči,“ vysvětluje CEO Penta Hospitals Barbora Vaculíková v novém Forbes Byznys podcastu.

I přes to si ale nemyslí, že by tuzemské zdravotnictví nějak zaostávalo. „České zdravotnictví stále můžeme považovat za velice kvalitní ve srovnání s evropským zdravotnictvím,“ říká Vaculíková.

„Musíme se ale věnovat systémovým změnám a také více právě prevenci, veřejnému zdraví a vysvětlování lidem, co jsou ty parametry jejich života, které ovlivní jejich zdraví,“ dodává.

Jak rychle stárne populace v Česku? Kolik lůžek může v českém zdravotnictví do dvou dekád chybět? A je prostor pro růst platů zdravotníků? To vše si poslechněte v podcastu.