Krásný den! Dnes pro vás máme něco zdravého z Česka, pak taky něco hodně nezdravého z USA, samozřejmě něco z Číny, protože té se vyhnout nedá, a na konec něco luxusního z Prahy. Naše Espresso je ale základ, bez kterého by to nešlo.


Máte 1 minutu?

Na zdrowie! Džus, kafe a něco k tomu. Varšava a Vratislav budou prvními dvěma polskými městy, v nichž už za pár dnů otevře nové pobočky česká síť ovocných barů Fruitisimo, která letos v tržbách míří na 600 milionů. „Firma je teď v nejlepší kondici, v jaké kdy byla,“ říká Forbesu Jan Hummel, spolumajitel a CEO Fruitisima.

Nejrychlejší z Číny? Je to nový ring, ve kterém bojují už téměř všechny automobilky. Kdo přijde s nejrychleji dobíjeným elektromobilem? Teď to nejspíš bude čínská značka Zeekr, která prodává i v Evropě. Baterie nového sedanu 007 má jít nabít z deseti na osmdesát procent kapacity za deset a půl minuty.

Brambůrkový megadeal. Americký gigant přes cukrovinky Mars za jinou firmu nikdy neutratil tolik peněz. A to má za sebou převzetí Wrigley, která v roce 2008 vyšla na třiadvacet miliard dolarů. Teď se ale utrácelo 36 miliard dolarů (přes 800 miliard korun) za společnost Kellanova, které patří třeba jedny známé chipsy. A ne, Strážnické brambůrky to nejsou.



Máte 5 minut?

Otec dopingové olympiády? Christian Angermayer stojí snad za každou výstřední investicí posledních deseti let. Nestydatě suverénní chlapík se přátelí s Peterem Thielem, Umou Thurman nebo třeba rwandským prezidentem. A chystá se rozjet olympijské hry pro dopující sportovce.

Země se otřásá. Američané opouštějí svůj milovaný Big Mac z McDonald’s. Je prý drahý a konkurence nabízí víc. Konkrétně se bavíme o řetězci Chili’s, který za poslední čtvrtletí navýšil tržby o téměř patnáct procent, mimo jiné díky propagaci nového hamburgeru, který jde proti slavnému Big Macu.

Tip Forbes Espressa: Pochází z Londýna, pracoval v Austrálii, Španělsku i Norsku. Teď Tim Wanless druhým rokem vede restauraci Zem v pražském luxusním pětihvězdičkovém hotelu Andaz. Co je potřeba udělat pro to, aby dokázal spojit japonské a české chutě?


Máte 10 minut?

Pořád je jí dost. Ceny ropy se snižují poté, co překvapivě stouply ropné zásoby ve Spojených státech. Zároveň se zmírnily obavy, že by širší konflikt na Blízkém východě mohl ohrozit těžbu v jednom z hlavních světových regionů. Tak kolik černého zlata tedy Američané vlastně mají?

Z bazénu na střeše vidíte do koupelny. Která je pochopitelně pod vámi. To je jeden z hlavních taháků penthousu za 80 milionů, který je v pátém patře luxusního projektu Vila Époque, jenž by se s přehledem dostal do našeho žebříčku nejdražších bytů. Stojí za ním nenápadný developer Jiří Šalda, který se po letech práce ve stavební firmě rozhodl rozjet vlastní byznys.

Zítra už je pátek!

Ondřej, Forbes