Famózní ráno! Přesně před 49 lety odstartovala americká planetární sonda Viking 1, která jako první úspěšně dosedla na Marsu a zprostředkovala lidstvu poznatky, z nichž těžíme dodnes. To je vše, co dnes potřebujete vědět z meziplanetárního poznání. Teď už Espresso!

Máte 1 minutu?

Nic moc. Tak to – eufemisticky řečeno – vypadá v Estée Lauder. Nadnárodní obr operující primárně na poli make-upu, péče o pleť či parfémů zveřejnil nepříliš lichotivé vyhlídky na rok 2025. CEO Fabrizio Freda se navíc příští rok chystá do důchodu a firma zoufale potřebuje novou krev.

Ještě horší. To jest osud, který potkal posádku jachty Bayesian, která se potopila poblíž italského Palerma. Na palubě byl mimo jiné britský miliardář Mike Lynch, který se pohřešuje a který před lety za miliardy dolarů prodával svou firmu Autonomy do rukou Hewlett-Packard.

Dvacet procent. Takovou pravděpodobnost recese v USA teď vidí v Goldman Sachs. Stáhli to z pětadvaceti procent poté, co přišly svěží retail & jobs data.


Objednejte si roční předplatné magazínu Forbes Print + Digi Premium a získejte celoroční přístup k těm nejlepším příběhům z českého byznysu – dvanáct tištěných čísel a čtyři speciály až k vám domů, neomezený přístup k prémiovému online obsahu a další benefity. Spolu s tím prvních osmdesát nových předplatitelů, kteří si dané předplatné objednají a zaplatí v srpnu, získá také dárek od Manufaktury. Obdarované budeme informovat elektronickou cestou v průběhu září.


Máte 5 minut?

Dvacet devět miliard liber. To je, vpravdě, solidní suma. A přesně takovou nabídku dostal japonský vlastník řetězce 7-Eleven od kanadské Alimentation Couche-Tard. Ve hře tak je v japonském kontextu vůbec největší zahraniční akvizice ever.

Sympaťák andělem. Ze tmy sice nevyšel, ale na byznys nezanevřel, spíše naopak! Legendární muž české e-commerce Miroslav Uďan se pustil do andělského investování a skočil rovnou do Bagindu. GLHF!

Tip Forbes Espressa: Na konci letošního srpna se uzavřou přihlášky žebříčku nejrychleji rostoucích startupů Deloitte Technology Fast 50. Do projektu, který se již čtvrtstoletí věnuje rozvoji startupové scény a objevuje mimořádné firmy střední Evropy, se loni zapojilo 317 firem z osmnácti zemí. Přihlásíte se i vy?


Máte 10 minut?

We are so back. Evropa létá víc než před covidem, a vzhůru tím pádem zase letí i Kiwi.com. Šéf českého prodejce letenek Oliver Dlouhý ve Flying Coveru kolegy Míry Němého mluví o zisku, propouštění, umělé inteligenci i o domluvě se šéfem největších aerolinek na světě.

Dát prachy, ptát se poté. To je evidentně strategie mnohých podporujících demokratický ticket do prezidentských voleb, tj. Kamalu Harris. Aspoň tak to popsali ve Wall Street Journal. Pozoruhodné čtení mapující pozoruhodnou rychlost fundraisingu.

Viking 1. Tady se můžete podívat na dobové zpravodajství. A tady si položit věčnou otázku pro hezčí úterý.

Persistence is key!

Zdravko, Forbes