Federer, Nadal, Djokovič? Jannik Sinner! Italský tenista vyhrál už druhý grandslam sezony, globálnímu sportu teď tak vévodí v titulech i v příjmech. Jenže jeho triumf na US Open má i jistou pachuť.

Podstatou módního byznysu je vycítit trendy a reagovat na ně. V tomto směru se brand Gucci ukázal na jedničku, když si před dvěma lety vybral za svoji novou tvář Jannika Sinnera. „Přitom jsem módě vůbec nerozuměl,“ zavzpomínal Ital pro magazín GQ. Vše mu prý vysvětlil kreativní ředitel značky Sabato de Sarno, s nímž si od té doby občas posílají zprávy.

Teď i od něj mohla přijít další gratulace. Roger Federer je ve sportovní penzi, Rafael Nadal bojuje s potlučeným tělem, ani Novak Djokovič už na tom není zdravotně optimálně. Tenis po nemilosrdné nadvládě tří králů hledal nového – a tím je právě Sinner.

V neděli v New Yorku ovládl US Open. A po lednovém triumfu na Australian Open tak slaví už druhý grandslamový titul roku 2024.

I díky tomu je Jannik Sinner světovou jedničkou žebříčku ATP a s výdělkem 10,5 milionu dolarů vévodí tenisovému světu, i pokud jde o získané prize money. Pokud však započítáme i výdělky mimo tenisové kurty, je Sinner až na pátém místě žebříčku nejlépe vydělávajících tenistů světa.

Neznamená to ale, že by Sinner neměl za zády silné sponzory. Má a ne jen jednoho. Třeba firmu Nike, s níž uzavřel desetiletou dohodu na 158 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy korun), ale i výrobce hodinek Rolex nebo už zmíněného Gucciho a také další italské značky, jako jsou Alfa Romeo, Lavazza či Parmigiano Reggiano.

Sinner, jehož životní story si můžete připomenout zde, zkrátka vyskočil v pouhých třiadvaceti letech na profesní Mount Everest. Přesto mu výhled halí mračna. „Nebylo to pro mě zrovna snadné období. Byl jsem rád, že tu vůbec můžu nastoupit,“ řekl Sinner.

Dvojí metr?

Důvodem je nejkontroverznější sportovní kauza roku. Sinner v březnu neprošel dopingovým testem. V americkém Indian Wells ho hned dvakrát pozitivně testovali na anabolické steroidy. Vše se ale veřejnost dozvěděla až v létě. A hlavně byl následně Sinner omilostněn.

„Můj tým ví, co se stalo. A hlavně ví, že jsem neudělal nic špatně,“ uvedl nyní pro televizi ABC.

Podle sportovních soudců nešlo o zaviněnou situaci, což je zásadní kontrast s tím, jak dopadla v nedávné minulosti někdejší nejlepší tenistka planety Simona Halepová. Ta měla před dvěma lety na US Open pozitivní test na jinou nepovolenou látku roxadustat a Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) jí dala čtyřletý zákaz.

Ten byl sice po odvolání zmírněn a Mezinárodní arbitrážní sportovní soud (CAS) zkrátil trest na devět měsíců, mezitím ale Halepová prožila nejtěžší chvíle kariéry. Dokonce není jisté, zda se po letošním zranění kolena vůbec ještě vrátí na kurty.

„Není to fér. Nepřipadá mi to správné,“ pronesla nyní Rumunka ohledně Sinnerova případu. „Směšné,“ přidal se pak mezi kritiky australský tenista Nick Kyrgios.

Djokovič veřejně volal po zpřísnění protokolů a „standardizovanějších přístupech“, švýcarský elegán Federer zase uvedl: „Bez ohledu na to, zda to udělal, či nikoli, jsou tohle zprávy, které v našem sportu nechceme slyšet. O tento typ rozruchu nestojíme.“

Proč tedy Sinner zůstal nepotrestán? Oficiální verzí je to, že na rozdíl od Halepové měl Sinner okamžitě jasno v tom, co se stalo: jeden z jeho fyzioterapeutů se říznul do ruky, což mu druhý člen týmu ošetřil hojivým sprejem, který obsahoval zakázanou látku. A ta se z jeho rukou dostala do tenistova těla.

Že to takto dokázal u tribunálu vysvětlit, Sinnerovi pomohlo. U Halepové se naopak dlouho na důvod nepřišlo, až s odstupem zjistila, že do jejího těla doputovala látka z doplňku stravy.

Ale pak je tu další rozměr. „Přál bych si, aby se to celé rozhodlo rychleji, a doufám, že za tím nic jiného nebylo. Každopádně by pro náš sport bylo absolutně depresivní, pokud by Sinner dostal zákaz. Je jednou z nejzářivějších mladých hvězd,“ řekl pro ESPN legendární John McEnroe.

Vystihl tím, že případ Sinner nepůsobí navenek tak, že se všem měří stejně. Proto taková hořkost Halepové, proto zloba některých konkurentů. „Ani jeho titul z US Open vzduch kolem něj zcela nevyčistí,“ napsal nyní web Tennis.com.

Jelikož sport stojí na emocích, může Sinner dozvukům svého dopingového prohřešku čelit ještě roky. Čistě sportovně ale teď nemá konkurenci. Jeho rodící se rivalita s jedenadvacetiletým Španělem Carlosem Alcarazem může být pro tenis podobným požehnáním, jako když se poslední dvě dekády přetahovali o trofeje Federer, Nadal a Djokovič. Itálie ho zbožňuje, sponzoři na něj stojí frontu, stal se miliardářem.

A přesto si cestu na vrchol musel představovat jinak.