Dnes by oslavil 91. narozeniny Karl Otto Lagerfeldt, celému světu známý jako Karl Lagerfeld, věčná sláva jeho památce! To je vše, co dnes potřebujete vědět ze světa módy. Teď už aktuální dění a čerstvý ranní výběr.

Máte 1 minutu?

Německo má zavřeno. Podobně to kdysi pravil o Americe Tom Hanks v roli Viktora Navorskyho. Teď to pro někoho na německých hranicích bude realita. Náš soused totiž zavádí kontroly na všech pozemních hranicích. Sice dočasné, ale víte, jak to s těmi explicitně dočasnými opatřeními může být!

Aktivisté vs. Murdoch. To jest nikoli ti progresivističtí, nýbrž investiční. Jmenují se Starboard Value a nelíbí se jim, že Murdoch s rodinou ovládá v mediálním impériu jen 14 procent ekvity, ale 41 procent voting power. Kouzlo dual-class shares!

Glowtime. Nový iPhone je ergonomicky lepší na audiovizuální tvorbu, má lepší baterku a tak celkově přišlo nového zhruba akorát, abychom na něj nekoukali jako na Ježíška, ale aby to zároveň byl (pro některé) dostatečný důvod k upgradu. Klasika!


tip Forbes Espressa


Máte 5 minut?

Čína not good. Alespoň tak to vidí v Barclays, kde snížili rating firmám jako Burberry, Adidas, či dokonce Kering. A víte proč? Prostě chodili po terénu a navnímávali (pardon za otřesné slovo!) sentiment.

Future is now. Developer a miliardář Evžen Korec dává znovu na odiv své sepětí se zvířaty. Tentokrát si v zahraničí nechal naklonovat svého již zemřelého psa. Jde o vůbec první klonované zvíře tohoto druhu ve střední Evropě!

Masivní recyklace. To jest baterek do aut. Na ni si myslí startup Cylib, mezi jehož investory jsou Porsche i Bosch. V městečku Dormagen tak má vzniknout obrovská továrna schopná zrecyklovat 30 tisíc tun baterií ročně.

Tip Forbes Espressa: Obrátit se na banku, nebo radši na tisíce drobných investorů? Bagind, firma na kožené zboží, zvolila ve spolupráci s crowdfundingovou platformou Fingood variantu číslo dvě. A vysvětlí vám, proč se jim netradiční cesta osvědčila.


Máte 10 minut?

Slyším lídr, myslím CEO. Tak to často bývá a stejně tak často je to mylné. Lídři jsou totiž často i lidé bez patřičné židle. Zkrátka členové týmu bez manažerské vizitky, avšak podstatně ovlivňující výsledky či náladu v týmu. Své o tom ví Tom Brady, a tak se s ním dali dohromady v Harvard Business Review a sepsali tento piece.

V techu jede Kamala. Tedy primárně v tom zaměstnaneckém, neb na vrcholu se to různí. Ale vskutku – lidé pracující ve firmách jako Alphabet, Amazon či Microsoft masivně (a svými dolary!) podporují demokratickou prezidentskou kandidátku, výrazně více než jejího soupeře.

KL91. Dnes asociace zejména s kočičkou a postavičkou, avšak substance, ta nevyprchala, ta je věčná! Zahoďte postavičku, vzdejte hold substanci!

Reinvent yourself!

Zdravko, Forbes