Dobré ráno,

doufejme, že dobrý bude i celý den a povodňová hrozba se nenaplní. Teď pojďme na čerstvý ranní výběr!


Máte 1 minutu?

Bitva. Tedy debata. Hlavní kandidáti na post amerického prezidenta se poprvé (a možná i naposledy) potkali v televizním duelu. Šance Kamaly Harris a Donalda Trumpa jsou zatím vyrovnané, v debatě ale prý byl jasný vítěz.

Zlatý důl. Léky na hubnutí, jako je Ozempic nebo Wegovy, jsou pro farmafirmy zlatým dolem. Americká firma Eli Lilly asi už brzy přesáhne hodnotu jednoho bilionu dolarů. A dánský Novo Nordisk? Ten už má větší hodnotu než Netflix a Coca-Cola dohromady. 

Voňavá raketa. Za pouhý rok narostlo Notino o třetinu a dostalo se na rekordní obrat 1,3 miliardy eur. Firma, kterou před dvaceti lety založil Michal Zámec jako Parfums.cz, funguje v celé Evropě. Kde roste nejvíc?


partner Forbes Espressa

Tušíte, že řadu procesů ve firmě by šlo dělat jednodušeji, ale nevíte jak. A také víte, že máte spoustu dat, ze kterých by se dalo těžit, ale nevíte, co s nimi. My ano. Přestaňte o digitální transformaci jenom mluvit a začnete ji skutečně dělat. My vám s tím pomůžeme.


Máte 5 minut?

Odchod. Jeho služby využívaly největší tuzemské firmy i politické špičky. Teď Ondřej David své síly přesouvá z advokacie k miliardovému impériu, které vybudoval na Floridě

Maruška pomáhá. Místo prosvícené tabule si lékaři můžou snímky pacientů prohlédnout v počítači. Nejen to umí český software MARIE PACS alias Maruška, která pomocí AI dokáže přispět i k diagnostice. Její cesta do ordinací ale nebyla vůbec snadná.

Tip Forbes Espressa: V nejmalebnějších lázních Česka byl ještě nedávno zanedbaný pozemek. Tomu je ale konec. V Luhačovicích totiž rozjel Dominik Ženatý s developerem Mateo development a architekty Semela Ateliers projekt moderní rezidence La Villa s luxusními byty. Jak se z ošklivého místa stala perla lázeňského města?


Máte 10 minut?

Tak už? Přes dekádu se výrobci spotřební elektroniky snaží z tabletů udělat pracovní nebo herní nástroj. Zatím marně, tablety pořád mají roli hlavně příjemného doplňku. Na trhu je ale mašina od Applu, která má šanci tohle prokletí zlomit.

Klenot. Dostat se na kalifornskou přehlídku veteránů, která je nejprestižnější soutěží svého druhu na světě, je splněný sen. František a Robert Kudelovi ale mohou letos slavit ještě víc. Jejich Talbot-Lago z roku 1948 totiž skončil mezi mezi nejlepšími. Jak taková dokonalost vzniká?

Deštník s sebou!

Pavla, Forbes