Své jméno získaly po rakouské císařovně Alžbětě „Sissi“ Bavorské a dnes jsou posledními veřejnými lázněmi v Karlových Varech. Nepřehlédnutelná dominanta v tamních Smetanových sadech, jejíž průčelí připomíná zámek, byla otevřena již v roce 1906.

Alžbětinky teď budí zájem investorů. Přesněji dvou. Jedním z nich je Grandhotel Pupp, druhým společnost JTH podnikatele Jaroslava Třešňáka. A oba si budoucnost lázní představují jinak. Zatímco podle Puppu by v nich dál měly probíhat lázeňské procedury, kterých je dnes na šedesát, druhý zájemce se plánuje spojit s nadnárodním hotelovým řetězcem Hilton a rád by v nich viděl kromě lázní i hotelové pokoje.

JTH by chtěla budovu městských lázní koupit, opravit, rozšířit a předat do provozu Hiltonu. Zachovat chce přitom historický vzhled, zároveň však počítá s novou přístavbou se 160 pokoji. „Ta by nahradila současnou jedenapůlpatrovou přístavbu, která je v zadní části lázní,“ přibližuje Jaroslav Třešňák.

Podle něj má smysl, aby hoteloví hosté měli lázeňské procedury v jedné budově a nemuseli za nimi docházet přes celé město. A hotel Hilton je záruka, že nabídne kvalitní služby a dokáže do Varů přilákat nové zákazníky. „Celou investici máme spočítanou na miliardu a půl,“ podotýká podnikatel.

Oproti tomu Grandhotel Pupp chce dál rozvíjet myšlenku doktora Davida Bechera, který v Karlových Varech lázeňství vymyslel. Jeho vize byla v tom, chodit do lázní na procedury, na koupele a mezitím se procházet po městě a pít léčivé prameny. Není potřeba mít s lázněmi spojený hotel, ubytovacích kapacit je ve městě dostatek a stačí jich jen využít. Navíc podle současných statistik se délka čistě lázeňských pobytů snižuje a do budoucna jich bude pravděpodobně ubývat.

Pokud se lázeňství uzavře v hotelových komplexech, může to mít dopad i na celý chod města. Hosté pak nemají důvod po něm korzovat a v lázeňství potom nevidí žádný přínos ani místní. Naopak komplexní moderní centrum s léčebnými procedurami, wellness i dalšími službami městu i ostatním podnikatelům pomůže.

„Budou tak moci nabízet svým hostům i větší kvalitu a nelákat je na nízké ceny ubytování, jako se to děje dnes,“ podotýká Jindřich Krausz, ředitel Grandhotelu Pupp, s tím, že obsazenost hotelů je dnes ve Varech na šestačtyřiceti procentech.

V minulosti bylo v Karlových Varech pět lázeňských domů. Alžbětiny lázně, které dnes zůstaly jako jediné, byly označené římskou číslicí V. Jedničku měly Císařské lázně, v nichž je dnes multifunkční sál. Zbylé domy už se buď zbouraly, nebo jsou přebudované na hotel.

„Náš koncept je jednoduchý. Chceme koupit celou společnost, která dnes Alžbětinky provozuje a která v sobě zahrnuje nemovitý i movitý majetek a pozemky. A rovněž bychom rádi převzali i celý tým a s ním dál spolupracovali, stejně jako s lékaři, kteří tam jsou v nájmu,“ přibližuje Krausz.

Další ubytovací kapacity Pupp nepotřebuje, navýší si je díky hotelu Opera, jehož rekonstrukci připravuje a kde bude k dispozici dalších pětasedmdesát pokojů. Otevření je plánováno na rok 2026. „Šlo o hotel známý dříve pod jménem Rozkvět. Byla to nedokončená stavba, kterou se předchozím investorům za posledních dvacet let nepodařilo rozhýbat. My z něj chceme vybudovat moderní lifestylový hotel, kterým budeme cílit na mladší klientelu. Nebude tak konzervativní jako Pupp, a tím pádem si nebudeme konkurovat,“ vysvětluje ředitel.

Na Alžbětiny lázně mají podle Krausze připravenou velkou investici v rámci stovek milionů korun. Budova potřebuje kompletní rekonstrukci, zvenčí ještě vypadá zachovale, vnitřní prostory jsou ale nevyhovující. Pupp chce lázním vrátit jejich prestiž a zachovat je jak pro místní obyvatele, tak pro všechny hosty, kteří do Varů přijedou.

Další ubytovací kapacity v nich stavět nemusí, díky přibírání nových provozů totiž bude mít v roce 2026 dohromady 650 lůžek, takže Alžbětiny lázně dokáže naplnit i svými hosty. Služby v nich ale budou moci nabízet rovněž ostatní karlovarští hoteliéři.

Otázkou je, jaký záměr má s lázněmi město, kterému patří. Jeho vedení už avizovalo, že uspořádá mimořádné zasedání zastupitelstva, jež se bude věnovat budoucnosti Alžbětinek. Proběhnout má 8. října. Z diskuse by pak mělo být jasné, zda chce město lázně prodat, pronajmout, za jakých podmínek a v jaké podobě.

„Tento záměr poté bude zveřejněn a budou se moci přihlásit zájemci, včetně těch, kteří už aktivně zájem projevili,“ informuje mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Podle odhadu by oprava mohla stát zhruba 1,2 miliardy korun, což je pro město s ročním rozpočtem 1,75 miliardy obrovská investice.

Město v současné době dotuje provoz lázní dvaceti miliony korun ročně. Podle mluvčího Kopála ale Společnost Alžbětiny lázně kromě toho kumuluje průběžnou ztrátu, která má být v současnosti kolem sto padesáti milionů korun. Že budova, jež patřila mezi ikony lázeňství, potřebuje nákladnou rekonstrukci, město ví. „Byla dlouhodobě jen udržována, zhruba před dvěma lety jsme obnovili okna, která na ní jsou ještě z doby jejího otevření. A podobně jsou na tom i některé další prvky,“ popisuje Kopál.

Podle odhadu by oprava mohla stát zhruba 1,2 miliardy korun, což je pro město s ročním rozpočtem 1,75 miliardy obrovská investice. „Vzhledem k tomu, že žádný projekt na obnovu lázní v rozpočtu zahrnutý není, město s ní v současné době nepočítá,“ doplňuje mluvčí.

Do budoucnosti lázní by mohli zasáhnout i místní obyvatelé. Některým se nelíbí, že by město budovu prodalo. Za zachování jejího veřejného statusu sepsali i petici, pod níž se už sešly tisíce podpisů.